Kendimizi yenilemek için en iyi zaman, ne zaman biliyor musunuz?

Her hangi bir ‘yeni yıl’a başlarken değil, ilkbahar veya sonbahar da değildir. Bu, her sabah gözümüzü açtığımızda “Mode ani lefaneha” derken, yani her günün başlangıcında olmalıdır. Uyandığımızı fark ettiğimiz an bembeyaz bir sayfa açarak her şeye YENİ’den başlamak için en iyi zamandır.

Clara Haia AMRAM Köşe Yazısı
23 Ocak 2013 Çarşamba

Geçen yıl bu günlerde ne yaptığın, ya da geçen ay, hatta dün ne yaptığın önemli değildir. Yapmamız gerekeni hissettiğiniz an, bir değişiklik yapma ihtiyacını duyduğumuz zaman, ‘bu artık yürümüyor’ dediğimizde ya da, kendimizi daha iyi bir konuma getirmenin, geliştirmenin önemini kavradığımızda artık daha da gecikmeden harekete geçmeliyiz. Böylece kendimizi ve dolaylı olarak çevremize olan etkimizi de yenileme aşamasını başlatmış oluruz.  Bu elzem başlangıcı içselleştirmek için de AKSİYON AL! DEĞİŞİMİ DAHA FAZLA GECİKTİRME! kelimelerini bilinç altına yerleştirmemizi hepimize hararetle öneririm!

Bunun üzerinde daha fazla durmayacağım, ayrıntıya gerek yok.  Mesajı aldığınızı düşünüyorum. Hayatımızda beyaz bir sayfayı açmaktan, YENİ bir tuval oluşturmaktan bahsederken bu bana doğanın bize bir armağanı olan tüm BEYAZ gıdaları hatırlatıyor.

Örneğin Beyaz soğan, karnabahar, beyaz Kolrabi, BEYAZ TURP, YOĞURT (ev yapımı ise çok daha iyidir ) ve YUMURTA akı  (ne kadar değerli bir yaratılış!)

Bunlardan ikisini, yumurta akı ile ve beyaz soğanı, birleştirerek süper hafif ve çok besleyici Clarita’s Way Fritatta tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tarifi vermeden önce bu lezzetli yemeğin bedenimiz için neden iyi olduğuna kısaca değinmek isterim.

 Yumurta en kaliteli PROTEİN kaynağı olarak bilinir. Onlar her bütçe için nispeten çok uygundur, hemen hemen herkes tarafından çok sevilirler veya haşlanmış olarak, ya çırpılarak hafif yağda pişirilerek, ya da bir omlette veya fritatta olarak hazırlanabilir.

Bizim için çok sağlıklıdırlar ama eminim ki benim çocukluğumdan beri işittiğim gibi siz de yumurta sarılarının kolesterol içerdiğini duymuşsunuzdur… Bazılarınıza doktorların yumurta sarısından uzak durmanızı ya da diyetinizde onları minimize etmenizi önermiş olabileceğini varsayarak aşağıdaki tarifi size sunmak istiyorum. Ayrıca,  idman sonrası ya da sadece hafif ama güçlü bir yemek aradığınızda size doyurucu ve iyi kaliteli protein sunar.

Bu fritatta protein içerir. Ayrıca, beyaz soğan’da mevcut lif, quercentin ve C vitamini bolca bulunur. Domatesli güzel bir karışık yeşil salata ve bir dilim çavdar ekmeği ile sağlıklı bir öğle yemeği yaratabilirsiniz ya da bir salata ve ızgara edilmiş veya haşlanmış sebze ile de hafif bir akşam yemeği olarak tadını çıkarabilirsiniz. Üstelik kalçalarımıza ya da göbeğimize ‘AĞIRLIK’ etkisi etmeden doğrudan kaslarımızı ve kemiklerinizi besleyen mükemmel bir kombinasyon! Afiyet olsun!

Çok hafif , aynı zamanda tatmin edici ve içindeki bol miktarda protein sayesinde besleyici FRİTTATA’yı deneyin...

 

 

BEYAZ SOĞANLI FRİTTATA

1 kg beyaz soğan

6 yumurta akı

(veya 5 yumurta akı + 1 bütün)

Fesleğen, güvey otu, kekik

Yarım yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz ve taze çekilmiş karabiber

 

Hazırlanışı

• Bir tavaya soğanları biraz zeytinyağı ve biraz su ile koyun, tuz ekleyin, otları ve karabiberi ilave edin.

• Soğanları yumuşayıp altın rengi oluncaya kadar 8 dakika kadar pişirin.

Soğuyana kadar bekleyin ve yumurta ile karıştırın. Tuzu için tadına bakın.

• Sıcak bir kızartma tavasına biraz zeytinyağı dökün, sonra bir kâğıt havlu ile kurulayın. Karışımı tavaya döküp kısık ateşte pişirin.

• Üzerinin kapatın ve yaklaşık 7 dakika pişmesini bekleyin. Bir tabağa aktarın.

Tabağınızı fazladan fesleğen yaprakları ve çeri domateslerle süsleyin. Afiyet olsun!

KENDİMİZİ ŞIMARTMAK İÇİN

• Soğan ve yumurta karışımınıza (pişmeden önce tabii ki) 3 yemek kaşığı parmesan peyniri ekleyin, (en kaliteli olanını seçin ve evde kendiniz rendeleyin).

 

BEYAZ SOĞAN

Soğan birçok farklı renkte ve çeşitte karşımıza çıkar, ama hepsi de kuversatin, B9 vitamini, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve beta karoten ihtiva eder.

• İnanılmaz derecede antiseptik, antibiyotik ve spazm önleyici özellikleri vardır. Harika bir toksin arındırıcıdır; ve ağır metallerle parazitleri vücuttan

atıcı özelliklere sahiptir.

• Astım spazmını azaltmaya yardımcı olur.

SOĞAN, aynı zamanda bol miktarca C ve E vitamini içerir. Kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, kuversatin, folik asit ve beta karoten ihtiva eder. Lif yönünden zengindir, kalorisi düşüktür, dünyanın her yerinde yemeklere koyulan temel malzemelerden birisidir.

SOĞAN, tıpkı sarımsak gibi, etleri yumuşatmak ve çeşni katmak için yararlıdır, çoğu tarifte, salata ve garnitürlerde başlıca unsur olarak kullanılır.

İpucu

Birkaç dakika sote ettiğinizde tatlı lezzeti ortaya çıkar.