Kıyamet kopacak mı?

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
19 Aralık 2012 Çarşamba

Sözel ve görsel medya sayesinde, 21 Aralık’ta kıyamet kopacağına o kadar odaklanmışım ki, aynı tarihte yılın en uzun gecesinin yaşanacağını unutmuşum. Hayat Bilgisi dersinde öğrendiğimiz, o gece çok uyuyacağımızı sandığımız tarih...

İki yıl önce Meksika’ya gittiğimde Maya Medeniyetinin geleneklerini sürdüren köyleri gezmiştik. Maya takvimine göre, dünyanın sonunun geleceği söylentileri sohbet sırasında dile gelmişti. Gerek rehberler, gerekse yerel halk gerçekle bağdaşmayan, Batı’nın uydurduğu asılsız iddialar olduğunu söylüyorlardı.

Bilimsel olarak, NASA’nın da dünyanın sonunun gelmeyeceğini açıklamasına rağmen, biri Şirince diğeri Fransa’da Bugarach köyünde kıyamet şimdiden kopuyor. Zira, gazetelerde okumuş olduğunuz üzere, kehanete göre, kıyamet günü, bu iki köyde yaşayan insanlar durumdan etkilenmeyecek. Yılın bu soğuk günlerinde sakin bir yaşam süren köylüler, hayal edemedikleri sayıda yerli/yabancı turist akınına uğradılar. Turizmciler mutlu!

Gelelim şehrimize...

Çoğunluk psikolojisi’ kötü bir duygu. Yaşadığımız kentte mantık dışı olduğunu bile bile söylentilerden etkilenenler çok. Hem de zannettiğinizden fazla.

Evde küçük bebek var, Torunlar bize emanet’ diyerek içme suyu, pil, gıda stoku yapanları kınamıyorum. Ne de olsa, can tatlıdır. Doğrusu son derece akl-ı selim bir arkadaşımla konuştuktan sonra, ‘Hiç olmazsa fazladan su alsam mı?’ havasına girdim.

Aslında en önemlisi 22 Aralık sabahı ne olacak? Kanımca, haftasonu tatiline denk düşeceğinden ailece kahvaltı edilecek. Sonra da gazete sayfalarında, ‘dün neler olmuş?’ diye bakılacak.

***

Bir Hanuka Bayramı’nı daha geride bıraktık. Pirinç hanukiyamız yıkandı, parlatıldı. Her zamanki yerine kondu. Biri mi hediye etmişti, kim getirmişti anımsamıyorum. Evlendiğimden beri durur. Daha modern olanları gördüğümde, artık değiştirsem mi?’ diye düşünürüm. Sonra elim gitmez. Objelere bu kadar bağlı olmak doğru mu, bilemiyorum. Ama ‘sufganiyot’ları özlediğimi itiraf ediyorum. Evvelden semt pastanelerine sipariş ederdik. İşler zorlaşıyor... Gene de yapanların eline sağlık.