Bir Lady’ye: Lili Barokas’a

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
5 Aralık 2012 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Amram Oditoryumu’nda, birkaç neslin öğrencisi olan bale öğretmeni, piyanist ve aynı zamanda sosyal projelere verdiği destekle bilinen  Lili Barokas’a hitaben yaptığım konuşmayı sizlerle paylaşmak istedim.

‘Evet kızlar; sırtlar dik vee başlıyoruz. Bir-ki-üç; bir-ki-üç  ve değiştir...’ Yıllar geçse de bu zarif öğretmenimin sözleri  hep  kulaklarımda yankılandı. Lili Barokas’ın  beni  Tilda mı, yoksa sadece okul yaşantımda  kullandığım resmi adım Matild Beresi olarak mı hatırladığını bilmiyorum. Bn. Lili Şişli Terakki’nin bana verdiği ender  hediyelerden biridir.

Okulla bale arasında ne tür bir anlaşma olduğunu hiç bilmedim. Ilgilendiğim tek konu, annemle Fuat Hayat’tan yumuşacık babet ve gerekli kıyafetleri alıp güneşli bir günde bale dersine katılmak üzere Şişli’deki eve gitmekti. Tedirgindim. Oysa içeri girdiğimde Lili Barokas’ın  gülümseyen  yüzü  beni rahatlattı. Mavi gözlü, bir tokayla topladığı sarı saçlarıyla güneş ışığı gibiydi. Soyunma odasında birçok yaşıtım vardı; kimi tanıdık, kimi değil. Çabuk soyunup giyinmeyi  orada öğrendiğimi itiraf etmeliyim.

***

Sekiz yaşlarında olmalıydım. Balerinler genelde ince ve narin yapılıdır. Oysa anatomik yapım baleyle ters orantılıydı. Yanımda dal gibi incecik Sümbül Zizi Perahya olmasa, bundan fazla rahatsız olduğumu  söyleyemem. Tam tersine bale dersleri özgüven aşıladı. En önemli olay ise, yılsonunda Terakki’ nin tiyatro salonunda gerçekleşecek resitaldi. Bn. Barokas’ın  seçmeleri kimseyi kırmadan çok akıllıca

yaptığını hatırlıyorum. Sadece ‘tütü’ giyeceğini bilmek bile o yaş bir çocuk için yeterince heyecan vericiydi. Son provada hepimizin çekindiği Başöğretmen Mesrure Gürses bile Lili Barokas’ın yanında munis bir görüntü sergilerdi. Resital bitiminde ise salondan gelen alkışlar… O alkışlar ki, geceler boyu rüyalarımızı süsledi.

***

Bale dersleri yaz aylarında da devam etti. Sevgili Lidya Kastoryano, Büyükada  Çınar Caddesi’ndeki evinin bir odasını  bu işe tahsis etti. Netsi Sadi  ve Riva Kastoryano  ile olan dostluğumuz  o günlere dayanır.

***

Biz, Lili Barokas’la balenin yanı sıra müzik hayatına da adım attık.Klasiği de öğrendik. Saydıklarım bana kazandırdığınız güzelliklerin sadece birkaçı. Bunun için size teşekkür ediyorum  sevgili hocam; sevgili lady…