Dış piyasalarda ‘Çin’ sancısı

Uluslararası piyasalar, Çin’in dış ticaret verilerinin ekonomik yavaşlamaya yönelik işaretleri güçlendirmesinden olumsuz etkileniyor

Köşe Yazısı
16 Temmuz 2012 Pazartesi

Uluslararası piyasalar, Çin’in dış ticaret verilerinin ekonomik yavaşlamaya yönelik işaretleri güçlendirmesinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri düşüşünü dördüncü güne genişletirken, Avustralya doları değer kaybetti. Petrol, Norveç’teki enerji işcilerinin grevinin sona ermesinin ardından değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi hafta başında 0,4 aşağıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratları yüzde 0,4 geriledi. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları, on altı önemli para biriminin on beşi karşısında değer yitirdi. Euro, Fransa ve İtalya’da açıklanacak olan imalat sanayi verilerinde düşüş beklenmesinin etkisi ile son iki yılın en düşük seviyesi yakınlarında işlem görüyor. Petrol New York’ta yüzde 1,5 düşerken, mısır son on ayın zirvesinden geriledi.

Çin’de ithalat haziran ayında beklenenden daha az artış gösterirken, ihracattaki büyüme yavaşladı. Dokuz saat süren Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına başkanlık eden Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avrupalı hükümetlerin, İspanyol bankalarını desteklemek için 100 milyar Euro’ya kadar bir destek sağlayacağını kaydetti.

Hong Kong’da IG Investment’tan Benjamin Tam, “Piyasa, makroekonomik tablonun daha da kötüleşmesinden dolayı insanların endişe duyması ile birlikte çok daha temkinli hale geliyor” dedi ve “Çin dış ticaret verileri oldukça zayıftı ve piyasanın beklediğinden daha kötüydü. Makro görünümün yakın bir zamanda değişmesini beklemiyorum ve yetkililerden daha büyük çaplı bir müşterek hareket bekliyoruz,” değerlendirmesinde bulundu.