Avrupa Yahudi Parlamentosunda genel görev dağılımı yapıldı

İkinci toplantısını gerçekleştiren Avrupa Yahudi Parlamentosu, mücadele alanlarını belirleyerek çalışma komisyonlarını kurdu

Köşe Yazısı
25 Mayıs 2012 Cuma

Sivil bir inisiyatif olarak 47 ülkeden 120 vekille faaliyete geçen Avrupa Yahudi Parlamentosu’nun ikinci toplantısı geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Ana hatlarıyla görev dağılımının yapıldığı toplantıda, dış ilişkiler, kültürler arası diyalog, medya ile ilişkiler, antisemitizmle mücadele, İsrail, kültür ve kültürel miras, eğitim ve spor, öğrenci ve genç profesyoneller olmak üzere toplam sekiz komisyon oluşturuldu. Türk vekiller Cefi Kamhi, ‘dış ilişkiler komisyonu’nun eş başkanlığına, Şalom yazarı Denis Ojalvo da Müslüman toplumlarla ilişkilerden sorumlu ‘kültürler arası diyalog komisyonu’ üyeliğine seçildi.

Eş başkanlığını Ukrayna Yahudi Kongresi Başkanı Vadim Rabinoviç ile Belçikalı Joel Rubinfeld’in yürüttüğü, merkezi Brüksel’de olan Parlamento’nun bu toplantısında konuk konuşmacı Bahreyn’in ABD Büyükelçisi, bir Yahudi olan Houda Ezra Nonoo oldu.

Toplantıyı izleyen Anadolu Ajansı ve TRT, toplantıda yaşanan gelişmeleri Türk kamuoyuna duyuran kanallar oldu. Kendisiyle yapılan görüşmelerde Avrupa’da yükselen ırkçılığa dikkat çeken Cefi Kamhi, renkli yaşam kültürü konusunda Osmanlı tecrübesinden faydalanılması gerektiğini dile getirdi. Avrupa Yahudi Parlamentosu’nda kültürler arası diyalog ve dışişleri komisyonları arasındaki koordinasyondan sorumlu üye olarak görevlendirilen Denis Ojalvo ise Müslümanlar ve Yahudiler arasındaki diyalogun Filistin -İsrail parantezinin dışına çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Ojalvo, “Avrupa’da birçok ortak sorunumuz var. Örneğin sünneti yasaklayan devletler var. Helal et kesimini ve Yahudiler açısından da kaşer dediğimiz et kesimini yasaklayan kanunlar var. Bunlar ortak mücadele platformlarımız ve bu konuda omuz omuza mücadele vermemiz lazım” şeklinde konuştu.