Katar Emiri İsrail’e Arap dünyasıyla barış çağrısı yaptı

Katar Emiri Şeyh el-Tani, İsrail’de yeni kurulan koalisyonun güçlü bir tabana sahip olduğuna değinerek bu gücünü Arap dünyası ile barış için kullanması yönünde çağrı yaptı

Köşe Yazısı
25 Mayıs 2012 Cuma

Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halifa el-Tani, Doha Forumu’nun açılışında İsrail’e barış ve birlikte yaşama yönünde olumlu adımlar atma çağrısı yaptı. El-Tani, İsrail’in Arap Baharı sürecinde devrilen eski müttefiklerine ve dostluklarına güvenemeyeceğini, tercihini Arap halkları ile barıştan yana kullanması gerektiğini söyledi.

Katar Emiri İsrail’de Likud ve Kadima arasında kurulan yeni koalisyonu da olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Şeyh yeni kurulan bu koalisyonun İsrail’in bu zamana kadar gördüğü en güçlü ve geniş tabanlı hükümet olduğunu, bu yüzden barış için gerekecek fedakârlıkları yapabilecek güçlü bir temele sahip olduğunu belirtti.  Katar 2008’e kadar İsrail ile normal ilişkilere sahip tek körfez ülkesiydi. Katar, Dökme Kurşun Operasyonu sonrasında bu ilişkilere son verirken, en son 2011’de de İsrail Katar’daki tüm temsilciliklerini kapattı.

Katar Arap Baharı olaylarında da oldukça aktif rol oynadı, Libya’ya yapılan NATO operasyonlarına destek verirken, Suriye’de de hükümet karşıtı güçlerin silahlandırılması, Suriye’ye asker gönderilmesi konusunda da lobi yaptı.