Ataların sözlerine modern çağ cevapları

Köşe Yazısı
8 Şubat 2012 Çarşamba

Nuia MANA


Ayağını yorganına göre uzat.

Ayağımı yorganıma göre uzatacağıma, ayağıma göre yorgan satın alsam olmaz mı? Sonra rahatça uzanırım istediğim gibi. Günümüzde boy boy yatak, boy boy yorgan var.

 Can çıkar, huy çıkmaz.

Yeni çağ psikolojik ve kişisel gelişim çalışmalarıyla huy da çıkıyor artık. Ama can çıkmıyor- ne de olsa reenkarnasyonun olduğu söyleniyor. Can dünyaya kazık çaktı desenize!

Sürüden ayrılanı kurt kapar.

Sürüden ayrılmasaydım koyun gibi sıkıcı bir hayatım olurdu. Kurttan korkmak yerine kurttan kaçmayı ya da onla baş etmeyi öğrenmeli.

Sakla samanı, gelir zamanı.

Annemin jenerasyonu en güzel tabaklarını, çanaklarını, dantellerini saklamış hep. E sonra da o saklanan tabakların desenlerinin modası geçmiş, danteller sararmış. Artık evlere dantel koyan da pek kalmadı zaten.

 Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.

Modern çağda yılanın deliğinde durduğu yok ki. Bir orda, bir burada, derken İnternette. Yılan deliksiz, yani evsiz kaldı bu cağda! Uçakla geziyor!

 Acele giden ecele gider.

Acele giden ecele gitmiyor artık. Çünkü İstanbul’da herkes acele gidiyor. Hatta trafikte acele gitmeyeni dövüyorlar.

Babaya dayanma, karıya güvenme.

Bu devirde hemen kendi ayakları üzerinde durmak kolay değil. Hâlâ birçok kişi baba evinde babaya dayanıyor. Karıya güven konusuna gelince… Bu devirde kimseye güvenme olacak o.

Damlaya damlaya göl olur.

Yok, olmuyor. Faizdi, kredi kartıydı, taksitle ev satın almaktı darken damlalar savruluyor. Damlasa da göl olmuyor- ekonomik kriz çıkıp tüm gölü kurutabiliyor!

Denize düşen yılana sarılır.

Hangi deniz? Kirlilikten yılan karaya kaçtı zira.

Fala inanma, falsız da kalma.

Taksim’de kafeler dolu- atalarım darılmasın ama çok da güzel fal bakanlar var oralarda. Nasıl inanmayayım, kadınlar her şeyi biliyor!

Kalem kılıçtan üstündür.

Şimdi herkes blog yazıyor- kalemin piyasa değeri düştü. Zaten kalem değil klavye demeli. Kılıcı zaten hiçbirimiz hayatımızda görmedik.

Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir.

Bu da artık tutmuyor. Her şey öyle bir hızla gelişiyor ki perşembenin gelişi perşembe geldiğinde bile belli olmuyor.

Zaman değişiyor. Ataların sözleri bu zamana pek de uymuyor efendim