Korsan faytoncular

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
10 Ağustos 2011 Çarşamba

Ramazanla birlikte bazı turist grupları elini eteğini çekince Adalar’da gözle görünen bir boşluk oluştu. Arabacılar ‘büyük tur değilse gitmeyiz’ söylemlerini bırakıp yolcu almaya başladılar. Yaşam, doğal haline geri döndü. Gerçi şehir adetleri Ada’da da uygulanmaya başlandı. Korsan taksilerin yerini korsan faytoncular aldı. Talepler karşısında da ücret çift misli oldu. ‘Protesto edin; çağırmayın bu arabacıları’ diyebilirsiniz… O da mümkün değil. Zira Ada’da her yaş grubundan insan var. Uzakta oturan yaşlılar veya küçük yaşta çocuğu olanlar fayton kullanmaya mecbur. Ne yapsınlar? Artık çözümü belediyenin mi, başka merciinin mi bilemiyorum. Bu yaz sağlık nedenleri dolayısıyla Ada’ya gelemeyen bir aile büyüğünün  yaşıtlarına bakındım. Önceleri Ada’da otelde  olmalarına rağmen bu yaz şehirde kalmayı  yeğlediler. Neden? Araba bulamama endişesinden. ‘Olduğumuz yerden kımıldayamayacaksak, niye gidelim’ dediler. Bu da yeni bir göçün başlangıcı oldu.

***

Çoluk çocuğa karışıp yazlığa gitmeye başlayan kimi genç aileler, ebeveynleri gibi Adalar’a gitmek yerine İzmir’in güzel beldesi Çeşme’yi seçtiler. Böylece Adalar genç nesilden de küçük bir fire verdi.

Adalı ailelerin yeni evli çocukları, hafta içi işe erken gitmeleri gerektiğinden şehirde kalmayı tercih ettiler. Sedef’te denize girmeyi cazip buldularsa da hafta sonunda hava yollarının ucuz biletleriyle Bodrum’a gitmeyi tercih ettiler.

Seçenekler bitmiyor. Ada’da yaşamayı daha hoş bir hale getiren unsurlar da var. Gerek Su Sporları, gerekse Anadolu Kulübü üye alımı için büyük kolaylıklar tanıyor. Yeni bebekli genç anneler çocuk havuzlarının önünde arkadaşlarıyla sohbet ediyor, sonra şezlongun üstünde mama yediriyor, ardından da şezlongu büyük bir havluyla çadır haline getirip çocuğunu uyutuyor. Dünyanın neresinde var bu pratiklik? Artık ‘Adalı’ sayılan bu gençler giderek çoğalıyor.

***

Günümüzde kayınvalide-gelin ilişkileri de evrim geçiriyor. Ev tutmanın her bakımdan külfetli olduğunu düşünen küçük çocuklu genç evliler soluğu büyükannelerin yazlık evinde alıyor. Herkes mutlu. Anladığım kadarıyla statü değiştiren babaanneler ‘kariyer de yaparım, torun da bakarım’ diyerek anneanneler kadar yardımcı oluyorlar. Tonton, göbekli ‘dede’ görüntüsü tarihe karıştı. Yerini deniz kenarında şezlongda tişörtüyle uzanan, eğitime önem verdiği için torununa ‘Radikal’ okuyan büyükbabalar aldı.

***

Ada’ya daha kimleri transfer edebileceğimizi düşünürken mutlu bir haber aldım. İyi birer Şalom okuyucusu olan Beki ve Bülent Levi’nin kızları 8 Ağustos’ta dünyaya geldi. Eminim küçük Alisa Ada’ya çok yakışacak.

Sevgili Beki, bildiğin gibi bebekler geceleri bir müddet 8 saat sırayla uyumazlar. Altı temiz, karnı tok olmasına rağmen  serenat  hala sürüyorsa, Alisa’yı babasına ver, ona ‘Mavi Pabuçlar’ masalını anlatsın. Bu vesileyle De Molho ve Levi ailelerini candan kutlarım.