Basketbol transfer dosyası

Yakup KOHEN Köşe Yazısı
29 Haziran 2011 Çarşamba

Nefes kesen bir Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Cafe Crown serisinden sonra noktalanan lig ile beraber takımlarda yeni sezon kadrolarını oluşturmak için transfer sezonuna oldukça hızlı bir giriş yaptı. Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen’in A lisansıyla (Euroleague ile yapılan anlaşmaya göre beş yıl boyunca lisans sayesinde Euroleague’de mücadele etme hakkı) mücadele ettiği Euroleague’de, bu sene Galatasaray ve Banvit de ön eleme turunda oynayarak bu kupada mücadele etme hakkı arayacaklar. Özellikle önümüzde sene Final Four’un Türkiye’de yapılacak olması takımların iştahını daha da kabarmış vaziyette.

Sezon biter bitmez kadrosundaki üç yabancıdan Sean May, Lavrinovic ve Jasikevicius ile yollarını ayıran Fenerbahçe Ülker, transfer sezonuna hızlı bir giriş yaparak üç tane yabancıyla sözleşme imzaladı. Bogdan Bogdanovic, James Gits ve Curtis Jerrells ile sözleşme imzalayan Fenerbahçe Ülker’in yeni sezondaki en büyük hedefi Euroleague’de Final Four olacaktır. Fakat Bogdanovic dışındaki diğer transferler Fenerbahçe Ülker’i çok da seviye atlattıracak isimler değil. Ortalama iki oyuncu olan Gits ve Jurrells’ın takıma yapacakları katkılar oldukça düşündürürken transferlerin bu kadar aceleci bir şekilde gerçekleştirilmesi Fenerbahçe Ülker için sorun yaratabilir.

Kaçırdığı şampiyonluğa rağmen göstermiş olduğu yüksek mücadele ve oynadığı iyi basketbol sayesinde herkesin takdirini kazanan Galatasaray da, transfer sezonunun başlamasıyla beraber yaptığı flaş transferlerle yeni sezonda Euroleague elemelerini geçmek için yoğun çaba sarf edecek. Özellikle yerli oyuncu rotasyonuna önemli transfer yapan Galatasaray, Efes Pilsen’den Ender Arslan’ı, Pınar Karşıyaka’dan Furkan’ı ve Beşiktaş’tan Cevher’i transfer eden Galatasaray kadrosuna önemli bir güç katarken yollarını ayırdığı Rancik ve Ermal’ın da boşluklarını doldurmuş oldu. Pivot pozisyonunda oynayan Andric ile de sözleşmesini uzatan Galatasaray, yapacağı iyi birkaç yabancı transferiyle de birlikte geçen sene yükseltmiş olduğu çıtayı daha da yükselterek Euroleague’e katılma hakkını elde etmek ve ligde şampiyonluğa ulaşmak için çaba sarf edecektir.

Geçen sezon ligde ve Euroleague’de konulan hedeflerin gerisinde kalan ve yıllar sonra ilk defa ligde finale çıkamayan Efes Pilsen’de geniş bir operasyon beklenirken şu ana kadar çok fazla bir hareket gerçekleşemedi. Kerem ve Cenk ile sözleşme yenilenirken, Ermal Galatasaray’da geçen bir sezonun ardından tekrar yuvaya döndü ve Valencia’da başarılı bir sezon geçiren Sırbistan milli takımının oyuncu Savanovic ile sözleşme imzalandı. Guard pozisyonunda oynayan Ender’in Galatasaray ile anlaşmasından sonra o pozisyona yabancı bir oyuncu alması beklenen Efes Pilsen ayrıca Nachbar ile de yollarını ayırdı. Son günlerde Olympiakos’ın Yunan guardı Spanoulis ile adı geçen Efes Pilsen, Yunan ekibinin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle bu transferi gerçekleştirmesi sürpriz olmaz.

Euroleague elemelerinde mücadele edecek olan Banvit’te şuana kadar herhangi bir transfer harekâtı olmaz erken Cola Turka ile sponsorluk anlaşmasını fesheden Beşiktaş’da şuana kadar herhangi bir transfer yapmadı.

Şu anki görüntü itibariyle Türkiye liginin en geniş imkânlarına ve maddi olanaklarına sahip iki kulübü Efes Pilsen ve Fenerbahçe Ülker, seneye Türkiye’de yapılacak olan Final Four finallerine yakışır kadrolara sahip değiller henüz. Yapılan transferler henüz beklentileri karşılar nitelikte değil.