Kelimenin gücü…

Köşe Yazısı
21 Nisan 2011 Perşembe

Islak bir merdivenin bitişiğinde, kesilmiş ve açılmış bir koli üzerinde yaşlı bir adam oturuyor. Adamın gözleri kör, önünde teneke bir kutu var ve ara sıra yoldan geçenler birkaç kuruş atıveriyorlar. Adamın yanında, koliden kesilmiş bir kare üzerinde “Ben körüm” yazıyor. Daha sonra düzgün giyinişli fakat siyahlar içinde bir o kadar da gizemli bir kadın yaşlı adamın önünden önce geçiyor, sonra ise geri dönüp adamın önünde duruyor. Adamın kör olduğunu belirten koli parçasını tersine çeviriyor ve üzerine gazlı kalemle bir şeyler yazıyor. Bu arada kör adam kadının ayakkabılarını elleyerek onu elleriyle tanımlamaya, bir nevi görmeye çalışıyor. Kadın yazıyı değiştirip gidiyor ve yazı değiştikten sonra yoldan geçen kişilerin neredeyse hepsi kör adama bozuk para vererek yardım ediyor. Bozuk paralar neredeyse akıyor… Sonra esrarengiz kadın geri dönüyor, kör adam onun ayakkabılarına dokunuyor ve kim olduğunu anlıyor. Kör adam kadına yazısına ne yaptığını soruyor. Kadın “Aynı şeyi yazdım, fakat değişik kelimelerle” diyor. Kör adam kadına teşekkür ediyor ve son sahne kadının ne yazdığını gösteriyor; “Bugün güzel bir gün ama ben onu göremiyorum.”

***

Bu uzun zamandır internette gördüğüm en anlamlı kısa videolardan biri. Aynı anlama gelen bir cümlenin değişik kelimelerle ifade edildiğinde ne kadar etkili olabildiğini gözler önüne seriyor. Bu videodan hafif gözlerim doluyor, acaba kendi hayatımda da kelimelerimi biraz değiştirebilir miyim, anlamını bozmadan –tabii ki sahte olmadan- daha iyi ifade edebilir miyim diye düşünüyorum. Örneğin çok uzun zamandır aramayan bir arkadaşına “Beni hiç aramıyorsun” diyen çok olmuştur muhakkak. Acaba “Özlettin kendini. Keyfin yerinde mi? Her şey yolunda mı?” tarzında bir yaklaşımınız olsa arkadaşınızın daha sık arar mıydı? Ya da çok sinirlendiğinizde “Bunu yapıyorsun, böylesin” diye yaklaşmak yerine “Bunu yapman beni kırıyor” demek… Çok mu iyimser ve naif bir düşünce olurdu bu? Yoksa denemeye değer yeni bir yaklaşım mı?

***

Bazen kelimeleri yazarak daha iyi kullanabildiğim için yazı yazmayı sevdiğimi düşünüyorum. Sözlü iletişimde ağızdan çıkan geri alınamıyor, silinemiyor, kesilip başka bir cümlenin başına yerleştiremiyor. Konuşurken Microsoft Word’ün Gözden Geçir bölümünden faydalanamıyor insan. Laf ağızdan bir kere çıkıyor. İnsanlar güzellikleri de bazen konuşurken yeteri kadar ifade edemiyor, kırgınlıkları da. Konuşmadan filtreleseler de kelimenin gücünden hakkıyla faydalanamıyor çoğu zaman.

***

Bayramlar kelimelerin gücünü kullanmak için çok uygun bir zaman. Sevdiklerimize sevdiğimizi ifade etmenin, kırgınlıkları gidermenin, paylaşmanın en güzel zamanı.

Bu vesileyle Pesah Bayramınızı kutlar, sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz keyifli bir bayram dilerim…