Karadeniz’in ‘Ak’ günleri

Rıfat KARAKÖY Köşe Yazısı
23 Mart 2011 Çarşamba

Karadeniz bölgesi gerek iklimiyle olsun, gerek yöresel özellikleriyle olsun gerekse insanlarıyla olsun Türkiye coğrafyasına ayrı bir renk katar.

Ancak bu sene Karadeniz’in renk kattığı bir şey daha var, o da futbol. Bu sezon Karadeniz Bölgesi’nde yer alan illerin takımlarına baktığımızda ciddi bir başarı çarpıyor gözümüze. Spor Toto Süper Lig’in tepesine göz atarsak lider Fenerbahçe ile beraber aynı puana sahip Trabzonspor çıkıyor karşımıza. Trabzonspor’un ligin ilk yarısını da 9 puan gibi büyük bir puan farkıyla lider olarak tamamladığını unutursak, Bordo-Mavililerin başarısını unutmuş oluruz diye düşünüyorum. Trabzonspor sadece futbolda değil, ekonomide de yılın en başarılılarından oldu diyebiliriz. İMKB’de geçtiğimiz yaz aylarında bir lotu 8 civarından işlem gören TSPOR hisseleri şimdilerde 24 civarında işlem görmekte, bu da demek oluyor ki Trabzonspor, yatırımcısının parasını yaklaşık bir sene içinde 3’e katlamış.

Bir alt ligde de durum oldukça ilgi çekici. Bank Asya 1.Lig’de lider yine bir Karadeniz Takımı: Samsunspor. Kırmızı Beyazlı kulüp Türk futbolu açısından oldukça önemli bir kulüp olma özelliğini taşıyor. Samsunspor Türk futboluna İlhan Mansız, Tümer Metin, Ertuğrul Sağlam gibi oyuncular da kazandıran güzide bir camia. Son yıllarda başarısız görünseler de bu seneki Karadeniz fırtınası ile birlikte Spor Toto Süper Lig’e dönecek gibi gözüküyorlar. Ayrıca Bank Asya 1.Lig’de ilk altı sıra içerisinde yer alan takımların dört tanesi (Samsunspor, Rizespor,Orduspor,Boluspor) Karadeniz takımı. Bu da demek oluyor ki eğer lig bu şekilde devam ederse Play Off mücadeleleri de Karadeniz takımları arasında geçecek. Geçen sezon da yine aynı bölgenin temsilcisi KDÇ Karabükspor Bank Asya 1.Lig’i şampiyon olarak tamamlamıştı. Bu sezon Karabükspor’un karnesine baktığımız zaman Süper Lig’e yeni yükselen bir takıma göre hiç de fena şeyler yapmadıkları da apaçık ortada.

Yani ciddi bir yükselme var Karadeniz futbolunda. Bu yükselişin Türk futboluna da ayrı bir renk kattığı kesin. Şimdi cevabını arayan soru şu bakalım 2010-2011 sezonunun sona ermesiyle beraber Karadeniz, futboldaki ‘Ak’ günlerine tamam mı diyecek, yoksa devam mı?