Mengele’nin günlüğü açık arttırmada

- Köşe Yazısı
3 Şubat 2010 Çarşamba

Nazilerin ölüm meleği olarak bilinen doktoru Josef Mengele’nin günlüğü açık arttırmaya sunuluyor. Alınan bilgilere göre, Doktor Mengele’nin günlüğünün 64 bin Dolar’a satılması bekleniyor.

Günlüğün sahibinin Mengele ailesine yakın yaşayan biri olduğu belirtildi. Mengele’nin 1979 yılında Brezilya’da öldüğü tahmin ediliyor. Günlüğün başlangıç tarihi Mengele 49 yaşında olduğu 1960 yılı.

Auschwitz’te görev alan Mengele, kimin ölüp kimin yaşayacağına karar vermekle beraber insanları canlı denek olarak kullanıp üzerlerinde korkunç deneyler yapmıştı. Günlüğün açık arttırmaya çıkacağının haberini alan Holokost kurtulanları ve aileleri, haberi tepkiyle karşıladılar.

İran’a yaptırım yolda

Amerika Birlieşik Devletleri Senatosu İran’a karşı kapsamlı yaptırım yasasını onayladı.

Geçtiğimiz Perşembe günü geçen yasa geçen ay Temsilciler Meclisi’nin İran’a yaptırımların yasasına çok benzemekte. Beyaz Saray ise yasanın tekrar görüşülmesini ve daha sert kararlar alınmasını gerektiğini talep ediyor.

Yaptırımlar İran’ın enerji sektörünü hedef alıyor. Sadece İran’ı değil, İran ile petrol sektöründe iş yapan herkesi kısıtlıyor. Obama yönetimi her ne kadar İran liderlerine karşı birkaç konuda yaptırım sağlanmasını istese de, Senato’da geçen yasaya benzeyen bir yasayı onaylaması bekleniyor. Temsilciler Meclisi ile Senato geçirdikleri yasayı birleştirdikten sonra tekrar kendi meclislerinde oya sunulacak. Oylamadan yasanın geçmesi halinde Obama yasayı imzalayarak yaptırımlar yürürlülüğe girecek.

American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) yasanın bir an önce geçip onaylanmasını istedi. AIPAC sözcüsü Josh Block “İran’ın nükleer silah üretebilmesi, Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarını tehlikeye atması anlamına gelir” dedi. Block ayrıca ABD ve müttefiklerinin İran’a diplomatik ve ekonomik baskı yapmasının İran’ın nükleer silah yapımını durduracağını ve daha sert önlemleri engelleyeceğini savundu.

Senato ve Temsilciler Meclisinin geçireceği yasaları Obama’ya ulusal güvenlik sebepleri yüzünden istediği zaman uygulama istediği zaman durdurma yetkisi vermekte. Buna benzer haklar Obama’dan önceki Başkanlar’a da verilmişti.