Haitililer için mülteci başvurusu yapıldı

- Köşe Yazısı
20 Ocak 2010 Çarşamba

Yahudi Göçmen Yardım Kuruluşu (HIAS) Amerika Birleşik Devletleri hükümetinden Haiti’de yaşayan insanların ABD tarafından geçici koruma statüsüne alınmasını istedi.

Amerikan Yahudi cemaatine bağlı olan uluslararası göçmen örgütü olan HIAS, geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Mülteci Konseyi ve diğer 24 mülteci örgütüne katılarak, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Cliınton’a ve Yurtiçi Güvelik (Homeland Security) Bakanı olan Janet Napolitano’ya mektup yolladı. Mektupta, Obama yönetimini göreve çağrılarak Haitililer için geçici mülteci statüsü verilmesini istendi.

Geçici mülteci statüsü bir grup yabancı vatandaşlara verilen bir hak. Bu hak kapsamında, doğal felâketlere veya istikrarsız ortam nedeniyle kişisel güvenlik sağlanamadığı zaman geçici olarak ABD’ye gelip bir süreliğine yaşama izi veriliyor.

HIAS’ın CEO’su olan Gideon Aronoff, yaptığı açıklamada yaşanan trajedide batı dünyasının en zengin ülkesinin en yoksul ülkesine kapsamlı bir stratejiyle yardım edebilmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Aronoff ayrıca “Kalplerimiz bu doğal felâkette yakınlarını, evlerini ve geçim imkânlarını kaybeden ailelerle beraber atmaka. ABD’de yaşayan birçok Haitili kendi yurtlarına altyapı sıkıntısı nedeniyle dönememekte. Ancak burada kalarak Haiti’de yaşayan aileleri için önemli ölçüde ekonomik ve sosyal yardım sağlayabilirler” dedi.

Seattle saldırganına ömür boyu hapis

Seattle Yahudi Federasyonu binasına 2006 yılının Temmuz ayında yapılan saldırının sanığı ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Saldırgan Nzveed Haq, Yahudi kuruluşuna saldırarak bir kişinin ölümüne ve beş kişinin yaralanmasına sebep olmuştu.

Perşembe günü yapılan duruşmada Haq, düzenlediği saldırı için “en içten duygularıyla” özür diledi. Duruşmaya birçok kişi izlemeye gelirken Haq, bu saldırıyı kendisinin akli dengesinin bozukluğundan dolayı düzenlediğini söyledi.

Duruşmanın jürisi oybirliğiyle Haq’ı suçlu buldu. Jürinin gerekçeli kararı ise bir kişiyi öldürmesi ve beş kişiyi yaralamasında Haq’ın ne yaptığını çok iyi bildiğini ve olay sırasında tamamen akli dengesinin yerinde olduğu şeklindeydi.