Emanuel’den çarpıcı tehdit

- Köşe Yazısı
13 Ocak 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Amerikan medyasında yer alan bazı haberlere göre, Beyaz Saray Genel Sekreteri ve Obama’nın danışmanı Rahm Emanuel, ABD’nin Ortadoğu barış sürecinden çekilebileceğini söyledi. Ancak bu haber Obama yönetimi ve İsrailli yetkililer tarafından yalanlandı.

Habere göre geçtiğimiz hafta Emanuel, İsrail’in Los Angeles Konsolosu’na, iki tarafın da ABD yönetimini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Bunun sebebini ise İsrail’in barış sürecine olan katkısını geciktirmesi ve Filistinlilerin ise sürece hiçbir katkıda bulunmaması olarak açıkladı. İsrail Ordu Radyosuna göre ise Emanuel, bu şekilde devam etmesi durumunda Obama yönetiminin süreçten tamamen çekileceğini belirtti.

Beyez Saray ise Emanuel’in bir akşam yemeğinde, İsrail Konsolosu Jacob Dayan’la hayal kırıklığını paylaşmış olabileceğini ancak böyle bir uyarının yapılmadığını açıkladı.

İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Oren, konu ile ilgili Los Angeles Başkonsolosu ile görüştüğünü ve böyle bir sohbetin yaşanmadığını söyledi.

Uçak’ta antisemitizm

Geçtiğimiz Çarşamba akşamı Detroit’ten Miami’ye havalanmak üzere olan bir uçakta Mansour Asad isimli yolcu bir anda ayağa kalkarak “Ben Filistinliyim ve tüm Yahudileri öldürmek istiyorum” diyerek bağırdı.

Uçuş kapısına geri dönen uçağı polisler karşıladı. Polisler Asad’ı ve beraber seyahat eden üçü yolcuyu uçaktan indirtti. Asad uçaktan inmekten direnince üzerine elektrik şoku uygulandı.

Kırk üç yaşında olan Asad’a resmi görevliyi tehditten, başkalarının huzurunu kaçıran hareketlerde bulunmaktan ve tutuklamaya direnmekten dolayı suç duyurusunda bulunuldu.

Geri kalan 144 yolcu uçaktan indirilip tekrar bindirildikten sonra yola çıkabildi. Ancak yolcular tekrar güvenlik kontrolünden geçirilmediler.

Jones Ortadoğu’ya Geliyor

ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones bu hafta Ortadoğu’da liderlerle buluşuyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Jones bu hafta İsrail, Filistin Özerk Yönetimi ve Suudi Arabistanlı liderlerle Ortadoğu’daki bölgesel zorlukları ve bunları aşmak için var olan fırsatları değerlendirmek için görüşecek.

Jones’un ziyareti Obama yönetiminin İsrail-Filistin görüşmelerine kalındığı yerden hemen devam edebilmesi için büyük önem taşıyor.