İsrail-ABD ilişkileri düzeliyor

- Köşe Yazısı
23 Aralık 2009 Çarşamba

Obama yönetimi göreve başlamasından bu yana Kudüs ile Washington’un arası Batı Şeria’daki yerleşim birimleri yüzünden gerginlikleri devam ediyor. Aynı zamanda İsrail halkı Amerika Birleşik Devletleri yönetimini ‘soğuk’ buluyor. Bunca olumsuz gelişmelere rağmen iki ülke arasında stratejik güvenli ilişkiler kapalı kapılar ardında gelişmeye devam ediyor.

İsrailli yetkililer ABD Başkanı Barack Obama’nın savunma konularında kendilerini çok iyi anladıklarını ve Bush zamanında eriyen İsrail’in savuma güvenliğinde nitelikli bir artış olduğunu söylediler.

Bunun başlıca örneği Bush zamanında Arap Körfezi devletleriyle yapılan toplu silah anlaşmasının İsrail’in endişeleri yüzünden anlaşmaların yenıden düzenlenmesine karar kılındı. Bunun yanı sıra ABD-İsrail savunma füze sistemlerindeki işbirliği bir kat daha arttırıldı. Yapılan başka bir anlaşmaya göre ABD’nin en gelişmiş savaş jeti en yeni ve hassas teknoloji ile donatılarak İsrail’e gönderilecek.

Diplomatik kanatta her ne kadar çatışma mevcutsa da ve İsrail halkı bu çatışmalara yoğunlaşmışsa da geçtiğimiz Ekim ayında hiç beklenmedik bir açıklama İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Oren’den geldi. Oren, Obama yönetimini Bush yönetimine oranla sıcak ve anında cevap aldıklarını söyledi.

Oren, Ekim ayında Ulusal Yahudi Demokratlar Konseyine yaptığı konuşmada Obama yönetimine ne zaman askeri konularda bir sorunla gittilerse en kısa zamanda askeri niteliğin sağlanması için bir öneri ve sonuç çıktığının altını çizdi.

Bu sıcaklık İsrail kamuoyuna çok yansımış değil. Yapılan kamuoyu araştırmasına göre İsrail halkı Obama’nın zayıf ve deneyimsiz olduğunu düşünürken Bush’un ise çok daha kuvvetli bir ittifak olduğunu düşünmekte.

İsrail’in en büyük endişesinin Arap devletlerinin eski Sovyet silahlarını Batı’nın yeni silahlarıyla değiştirmesi ve İsrail’in insan kaynaklarına yaptığı yatırımın etkisinin azalması olarak görülüyor.