Ekonomik kriz Holokost eğitimini de vurdu

- Köşe Yazısı
9 Eylül 2009 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan birkaç eyalet bütçe kesintisi yüzünden Holokost eğitimini programlarından çıkardı.

Tennessee eyaleti Holokost eğitimi için yıllık 128.300 dolarlık bütçeyi keserken, New Jersey eyaleti Holokost eğitimi için ayrılan bütçenin yüzde 20’sini kesmeye hazırlanıyor. New Jersey’in Holokost eğitimi için ayırdığı miktar ise yıllık 250.000 dolar. Nevada önümüzdeki iki yıl için yıllık 70.000 dolarlık kesintiye gidiyor. Pensilvanya eyaletinin ise, her sene ayırdığı 60.000 dolarlık bütçenin çok daha düşüğü sözkonusu olacak.

Obama yönetiminden İsrail’e tepki

Obama yönetimi, İsrail’i yeni yerleşim birimlerinin yapım planlarının onaylanmasını eleştirdi. Ekim ayında başlaması gereken üç ile altı aylık bir süre için yeni yerleşim birimlerinin yapımının dondurulması kararının öncesinde yapılması, Washington’da dikkat çekti.

Yerleşim birimlerinin dondurulması kararı Filistinliler ile barış sürecinin ileri gitmesini, Arap devletlerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesini ve bu devletlerin İsrail ile ticari ilişkilere başlamasını amaçlıyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Başkan Barack Obama’nın daha önce söylediği gibi Amerika Birleşik Devletleri yeni yerleşim birimlerinin yapılmasının ve genişletilmesinin meşruluğunu kabul etmiyor. Bu yerleşim birimlerinin yapımının durdurulması için ısrar ediyoruz” deniliyor. Bildiri ayrıca bu kararın barış görüşmeleri için yaratılmaya çalışılan olumlu havayı bozduğu belirtildi. Açıklamada İsrail’in yerleşim birimlerinin yapılanmasını kısıtlanmasının Beyaz Saray tarafından takdir edileceği açıklandı.

Birçok Arap lider İsrail’in yeni yerleşim birimlerini onaylamasına karşı çıkarken İsrailli yetkililer ise yerleşim birimlerinin yapımının dondurulmasının Kudüs’ü kapsamadığını belirttiler.