Ankara’nın taşına bak, gözlerimin yaşına bak

Rıfat KARAKÖY Köşe Yazısı
9 Eylül 2009 Çarşamba

Hepimiz öğrenmişizdir başlıkta sözleri geçen bu marşı ilkokul yıllarımızda. “Ankara’nın taşına bak, gözlerimin yaşına bak, biz düşmanı esir ettik, şu feleğin işine bak” diye sürüp giden bir marştır. İşgal yıllarını, Mustafa Kemal’i ve Türk ordusunun kahramanlığını anlatır. Ancak ben bu sözleri bu kadar coşkulu şeyler anlatmak için seçmedim maalesef. “Gözlerimin yaşına bak” kısmı aynen geçerli yani.

Hiç dağıtmadan konuya girmek istiyorum. Bu hafta bir Fenerbahçeli olarak, Galatasaraylı arkadaşlarımla beraber Ankaraspor- Galatasaray maçını izlemek için yaklaşık 6-7 saatlik bir yolculuğun ardından Ankara’daki Yeni Kent Assaş Stadyumu’na gittik. İlk defa İstanbul dışında bir stadyumda maç izleme olanağı bulacaktım. Maç saati yaklaştı; biz de stada doğru yola koyulduk. Stadı öyle bir yere yapmışlar ki git git bitmiyor yol. Ankara’nın merkezine yaklaşık 30-35 km uzaklıkta. Stada geldiğimizde bir de baktım her yer sarı kırmızı. Kendi kendime sordum acaba Ankaraspor’un Yenikent Assaş Stadı’na değil de Galatasaray Ali Sami Yen Stadı’na mı geldim diye. Gerçekten hayal kırıklığına uğradım. Ne işi vardı taraftarı olmayan bir takımın Turkcell “SÜPER” Ligde…

Sonra aklıma Ankaragücü-Ankaraspor güç birliği geldi. Böyle bir şeyin sezonun ortasında ancak Türkiye’de olabileceğini düşündüm. Düşünebiliyor musunuz, lig başlamış, ligde aktif olarak mücadele eden iki ekip birden kısmen bir birleşme kararı alıyor. Biri diğerine kendi kadrosundan bedelsiz olarak 4-5 tane yıldız futbolcu gönderiyor. Bir kulübün onursal başkanının oğlu diğer kulübe başkan oluyor filan... Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir herhalde. Güç birliği yapmaları kötü bir şey değil. Her zaman deriz; Türkiye’de İstanbul dışından da şampiyon çıkmalı, lige biraz renk gelmeli diye. Bu da ancak ya çok güzel bir bütçeyle olabilir ya da iki kulübü birleştirip güç birliği yaparak. Ancak zaman yanlış. Lig başladıktan sonra böyle bir şeyin olması gerçekten inanılır gibi değil. Son haftalarda Ankaraspor-Ankaragücü maçı olsa ve maç iki takımında işine gelecek şekilde bitse, ortada art bir niyet olmasa bile iki kulübün yöneticileri nasıl açıklama yapabilirler kamuoyuna? Türkiye’de başarısız birçok yönetici örneklerini yıllarca gördük, görmeye de devam edecekmişiz gibi gözüküyor. Yetişecek biri var mı bilmiyorum ama başlıkta adı geçen marş şöyle devam ediyor: “Artık yetiş Kemal Paşa, kan ağlıyor Anadolu”...