New Orleans’ta Reformist-Ortodoks Birliği

- Köşe Yazısı
2 Eylül 2009 Çarşamba

Dört yıl önce yaşanan Katrina Kasırgası New Orleans’ta Yahudi Reformist ve Ortodoks cemaatlerini bir araya getirdi. New Orleans’ta bulunan Ortodoks cemaatinin Beth İsrael Sinagogu 2005 yılında Katrina Kasırgasıyla yerle bir olurken, Reform Sinagogu Gates of Prayer kasırgada ayakta kalmayı başardı.

Kasırganın ardından Reform cemaati geçici olarak kapılarını açarak binasında bulunan bir ibadet odasını Ortodoks cemaatine vermeyi teklif etti. 2005 yılının Ağustos ayından bu yana Ortodoks cemaati her Şabat bu odada toplanarak ibadet ediyor. Cemaat ayrıca binada bir oda kiralayarak idari işlerini de yürütüyor.

Yaşanan felâketin ardından bu yana iki cemaat bir araya gelerek sosyal eğitim ve hatta dini programları bile beraber yürütüyorlar. Pazartesi günü kasırganın dördüncü yılı anma töreninde Reform Hahamı Robert Loewy, Ortodoks Haham Uri Topolsky ile komşuluğun üstünde bir ilişki içinde olacağını hissettiğini söyledi.

Beth Israel Sinagogu’nda 2007 yılında göreve başlayan Haham Uri Topolsky ile ilk tanışmasını anlatan Haham Loewy, Cuma akşam Şabat duası başlamadan evvel duaları Reform melodisiyle mırıldandığını duyduğunu ve o anda Topolsky ile birçok konuda beraber çalışacaklarını hissettiğini belirtti. Haham Loewy, o akşam sinagoga arabayla gelmiş olmasına rağmen akşamı duasının bitmesinin ardından Topolsky’nin evine yürüyerek kendisine eşlik ettiğini de anlattı.

Şu anda iki haham, her Cuma sabahı bir araya gelip Tora çalışıyorlar, Cumartesi sabahları cemaatlerine yapacakları konuşmaları ile ilgili fikir alış verişinde bulunuyorlar. Bunun yanı sıra iki haham cemaatlerini bir araya getirmenin yollarını beraberce arıyorlar.

Şu ana kadar iki cemaat ortaklaşa İsrail film günleri, İbranice edebiyat programları ve Yahudi tarihi dersleri düzenledi. Ancak ortaklaşa dini programları uygulamak daha zor.

Dini ritüellerin bir kalıbı olmadığı sürece bu ritüelleri beraber gerçekleştirmek daha kolay. Geçtiğimiz yıl Roş Aşana’dan önce Selihot duasından evvel beraber konsere giden cemaatler konserin ardından ayrı ayrı dualarını gerçekleştirdiler.

Ancak bazen dini ritüeller doğal yollardan beraberce gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıllarda Roş Aşana ve Yom Kipur Bayramlarında dua sırasında iki cemaatin üyeleri arada bir diğer cemaatin duasına katılarak gözlemlerde bulundular.