Yahudi okulları domuz gribine karşı hazırlanıyor

- Köşe Yazısı
19 Ağustos 2009 Çarşamba

Yahudi okulları yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanırken domuz gribine karşı sıkı önlemler alıyor. Bazı okullar sıralara çamaşır suyu dökerken bazı okullar ise tuvaletleri anti bakteriyel sabunlar ile donatıyor.

Amerika’da yaz tatili sona ermek üzereyken ülke çapındaki Yahudi okullar sonbaharda çıkabilecek olası domuz gribi salgınına karşı yeni sağlık kriterlerini belirlemek için çalışıyorlar.

Arizona’nın Phoenix şehrinde bulunan Pardes Yahudi İlkokulu Müdürü Jill Kessler, salgına karşı çok çalıştıklarını söyledi. Kessler, iki hemşirenin okulun açılmasının ilk günlerinde okulda bulunarak öğrenciler arasında çıkabilecek olan salgını engellemek için öğrencileri yakından takip edeceklerini belirtti. Kessler, her öğrenciden kendi mendillerini ve el dezenfektanların, getirmelerini ve bunun yanı sıra öğretmenlerin ders sonunda sıraları çamaşır suyuyla temizleyeceklerinin altını çizdi. Kessler ayrıca okulun çok temiz olduğunu ve bu temizliğin devamı için ellerinden geldiği kadar çalışmaya devam edeceklerinin teminatını verdi.

H1N1olarak da bilinen domuz gribi her ne kadar ilkbahardaki hızını kaybetmiş olsa da sağlık yetkilileri sonbaharda grip sezonunun açılması ile domuz gribinin ikinci bir dalga olarak gelebileceğinden endişeliler.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre ABD’de şu ana kadar 45,926 hastaya domuz gribi teşhisi konulurken bunların 436’sının ölümcül olduğu belirtildi.

New York’ta bulunan North General Hastanesi’nde çalışan Doktor Michael Serlin’e göre sonbaharda kesinlikle domuz gribinin dönüşübeklenebilir. Serlin, domuz gribinin herhangi bir grip virüsünden farklı olmadığını ancak bugüne kadar hiç görülmemiş olmasından dolayı bir aşısı olmadığını ve bu yüzden virüsün çok hızlı yayıldığını belirtti.

Bu arada Yahudi okullarında grip salgını endişesi ise yaz aylarında yapılan çocuk ve gençlerin katıldığı yatılı kamplarda domuz gribi görülmesinden kaynaklanıyor. Texas eyaletinde Houston şehrinin hemen dışında bulunan kampta bir düzineden fazla çocuk ve görevli, domuz gribi dolayısıyla karantinaya alındı.

Austin Yahudi Akademisi Müdürü Bernice Tabak, öğretim görevlilerinin hazırlandığını ancak panik yapmadıklarını söyledi. Tabak,  değişik sağlık kaynaklarına dayanarak kılavuz oluşturduklarını söyledi. Tabak, bütün öğretim üyelerinin domuz gribi salgınına karşı eğitildiğini belirtti.