ABD’den İsrail’e göç artıyor

- Köşe Yazısı
12 Ağustos 2009 Çarşamba

“Jewish Agency for Israel” kurumunun yetkililerine göre Kuzey Amerika’dan İsrail’e göçün 2009 yılında yaklaşık yüzde 15 artması bekleniyor. Kuzey Amerika’dan İsrail’e göçü organize eden Nefesh B’Nefesh adlı kuruluşun çağrı merkezlerinde, Ocak ile Temmuz ayları arasında 9.536 arama kaydedilirken, 2008 yılının aynı döneminde bu sayı 6.238’de kaldı.

Nefesh B’Nefesh’in kurucusu olan Haham Yehoshua Fass, ekonomideki durgunluğun göçleri tetiklemekten çok, süreci hızlandırdığını söyledi.

New York’un John F. Kennedy Havalimanı’nda, bir uçak dolusu yolcunun Kuzey Amerika’dan İsrail’e gitmesi dolayısıyla, bir tören hazırlandı. Törende konuşan Fass, şu anda Amerika’da çok fazla olanağın olmadığını, bu nedenle insanların aklına ‘neden şimdi göç etmeyeyim’ sorusu geldiğini söyledi.

Göç kararı verenlerden biri olan Josef Mandelbaum ise yaptığı konuşmada Amerika’daki ekonomik belirsizlik nedeniyle birçok arkadaşının İsrail’e göç etmeyi düşündüğünü belirtti.

Tebrik kartları şirketi Amrican Greetings CEO’su olan Mandelbaum, kendisinin tamamen ekonomik durgunluktan etkilenmemesine rağmen böyle bir karar aldığın açıkladı. Mandelbaum, şirketteki görevini sıklıkla seyahat ederek ve teknoloji sayesinde sürdüreceğini dile getirdi.

Florida’dan İsrail’e yeni göç eden Wilens ailesi de İsrail’e göç kararında ekonominin büyük bir rolü olduğunun altını çizdiler. Florida’da mortgage şirketi sahibi olan Jeff Wilens, on beş yıldır bu sektörde çalıştığını ancak son iki buçuk senedir özellikle Florida’nın güneyinde bu sektörün büyük bir darbe yediğini belirtti.

Dört çocuklu Wilens ailesi, İsrail’e göç etmelerinin en büyük sebebinin Yahudi okullarının artan ücretleri olduğunu söyledi. Jeff Wilens, sadece geçen yıl tüm çocukları için okul ücretlerinin toplam 60.000 dolara ulaştığını belirtti. Wilens, eski günlerdeki kazancının artık olmadığını ve bu miktarı ödeyemeyeceğini söyledi. Wilens eğer zorluk çekilecekse İsrail’de çekmeyi tercih ettiğini dile getirdi.

Ekonomik kriz bazı durumlarda ise İsrail’e göçün önündeki engel oluyor. St. Louıs’te yaşayan 36 yaşındaki Zumi Brody, geçtiğimiz yıl kriz nedeniyle eşi ve dört çocuğuyla İsrail’e göç etmek istemişti. Ancak emlak fiyatlarının düşmesiyle beraber evini satışa çıkardığı zaman istediği fiyatı alamadığından dolayı planlarını ertelemek zorunda kaldı.

Brody, “Geçen yıl ekonominin iyiye gideceğine dair işaretler vardı, ancak bu yıl sadece daha kötüye gideceğine dair işaretler var,” dedi.