Antisemitizm ve İslamofobia’ya karşı bildiri

- Köşe Yazısı
29 Temmuz 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz Perşembe günü dokuz Avrupa ülkesinden haham ve imamlar, Beyaz Saray’a gelerek antisemitizm ve İslamofobia’ya karşı bildiri imzaladılar

İmam ve hahamların oluşturduğu delegasyon Washington’da ve New York’ta Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi, Washington’da bulunan Holokost Anma Müzesi, Birleşmiş Milletler Binası ve New York Yankees Stadyumu’nu ziyaret etti.

Bildiride, Avrupa ve Kuzey Amerika’da 13-15 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan ortak programa katılan tüm sinagoglar ve camiler birlik ve karşılıklı anlayış mesajını verecekler.

Her yıl düzenlenen ‘Kardeş Cami ve Sinagog Hafta Sonu’ programında birçok konu ele alınmakta. Programda İslamifobia ve antisemitizm ile mücadele, yoksullukla savaş, göçmenlerin ve mültecilerin haklarının korunması, çevreyi koruma ve Yahudi ve Müslüman gençliği nasıl bir araya getirilebilir gibi konular tartışılmakta.

Yayınlanan deklarasyonda ayrıca Müslümanlar ve Yahudiler arasında sürekli diyalog ve ortak projeler yaratılmasına, iki dine mensup olan insanların bir araya getirilerek iki dinde ortak noktalar bulunması, herkes için insan haklarının desteklenmesine de yer verildi.

İmamlar ve hahamları bir araya getiren Foundation for Ethnic Understanding’in (Etnik Anlayış Vakfı) kurucusu ve başkanı Haham Marc Schneier “Müslümanlar ile Yahudileri bir araya getirmek bugün cemaatlerimizi en fazla zorlayan konulardan biri” dedi. Schneier, ABD’de başarılı olan Kardeş Cami ve Sinagog Programı’nın Avrupa’ya açılmasının İslamofobia ve antisemitizme karşı mücadele ile karşılıklı anlayış ve işbirliğini arttıracağını söyledi.

İmam ve hahamlardan oluşan delegeler Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, Rusya, İsviçre ve İngiltere’den geldiler. Delegeler, ABD Kongresi’ni ziyaretleri sırasında Müslüman ve Yahudi temsilcilerle buluştular.

Kardeş Camii ve Sinagog Programında geçen yıl Amerika’da 50 cami ve 50 sinagog eşleştirilmişti. Haham Schneier’e göre kuruluşun amacı öncelikle iki cemaat arasında iyi ve dürüst ilişkiler kurabilmek. Schneier, ayrıca bu aşamadan sonra daha önemli konularda daha zor soruları birbirimize sormayı öğrendiklerini söyledi.