Dolaylı Suriye-İsrail görüşmeleri başladı

- Köşe Yazısı
22 Temmuz 2009 Çarşamba

Üst düzey ABD’li diplomat İsrail-Suriye görüşmelerini tekrar başlatmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Fred Hoff, İsrail’in Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Daniel Ayalon ile İsrail’de görüştü.

Hoff, ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mıtchell’in kurduğu komisyonun bir üyesi. Hoff, 1967 yılından bu yana İsrail’in topraklarında bulunan Golan Tepeleriyle ilgili planın son haline getirildiğini söyledi. Hoff ayrıca, Golan Tepelerinin bölüştürülmesini amaçlanmakta olduğunu belirtti.

ABD’nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olan Ian Kelly, Hoff’un şu an İsrailli üst düzey yetkililerle görüşmenin ardından Şama gidebileceğini belirtti. Kelly, yapılan görüşmelerin Senatör - Özel Temsilci Mitchell veya ekibinin hangi düzeyde olursa olsun asıl amacın bölgede kapsamlı ve daimi barışın sağlanması olduğunu vurguladı.

Ayalon ise yaptığı açıklamada İsrail’in Suriye ile doğrudan görüşmelere hiç bir ön koşul olmadan başlanmasına hazır olduğunu söyledi. Ayalon, bunun yanı sıra Suriye’nin bir taraftan barış görüşmeleri gerçekleşirken diğer yandan Hizbullah’ı, Hamas’ı ve İslami Cihad örgütlerini desteklerken ve İran ile bağlarını sıkılaştırmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.