Dış yardım tasarısı Temsilciler Meclisi’nde onaylandı

- Köşe Yazısı
15 Temmuz 2009 Çarşamba

Amerikan Temsilciler Meclisi, 2010 bütçesi için ayrılan dış yardım yasa tasarısını onayladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin 2010 yılı için 48,8 milyar dolarlık yardım yasası, 318’e karşı 106 oyla kabul edildi. 106 ret oyunun 97’sini ise Cumhuriyetçiler oluşturdu.

Temsilciler Meclisi’nin 2010 yılına dair yasa tasarısı görüşmelerinde İsrail’e 2,775 milyar Dolarlık yardım yapılmasına karar kılındı. Bu rakam ise iki yıl önce imzalanan ‘İsrail için 10 yılda 30 milyar dolarlık savunma yardımı’ kapsamında yapıldı. Temsilciler Meclisi, İsrail’e ayrıca mülteci yerleşim birimleri yardımı için 25 milyon Dolar vermeye karar verdi.

Meclis ayrıca 2010 yılında Filistinliler için ise 500 milyon Dolarlık yardım etmeye karar verdi. Bu paranın 150 milyon doları Filistin Özerk Yönetimine verilirken, 100 milyon Doların ise Filistinli güvenlik güçlerinin eğitimi için verilmesi kararlaştırıldı.

Mısır ve Ürdün’e verilecek olan yardım 2009 yılı bütçesiyle aynı miktarda kaldı. Mısır’ın savunması için toplam 1,3 milyar Dolar verilirken 250 milyon Dolar da Mısır ekonomisine yardım için ayrıldı. Ürdün ise savuma yardımı için 300 milyon Dolar, ekonomik yardım için ise 363 milyon Dolar aldı.

ABD Senatosu da benzer bir yasa tasarısı hazırlamakta. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için Temsilciler Meclisiyle Senato’nun yasa tasarılarının aynı olması gerekiyor. İki meclis yasa tasarısında uzlaştıktan sonra tekrar kendi meclislerinde oylamaya sunacak. Yasanın oylamalardan geçmesi halinde, yürürlüğe girmesi için ABD Başkanı Barack Obama’nın imzalaması gerekecek.

 

ABD’li Hahamlar Gazze için oruç tutuyor

Bir grup haham İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ayda bir gün oruç tutmaya karar verdi.

Oruç, ‘Ta’anit Tzedek’ yani ‘Gazze için Yahudi Orucu’ olarak adlandırıldı. Oruç her ayın üçüncü perşembesinde gün doğumundan gün batımına kadar gerçekleştirilecek. İlk oruç günü ise 16 Temmuz olarak belirlendi. Katılımcılar oluşturulan internet sitelerine girip Gazzeli yuva çocukları için bağış yapmaları istedi.

Şu ana kadar on üç haham bu oruca katılacağını belirtirken grubun başkanı Haham Brian Walt, “Yahudi geleneklerine göre kriz zamanlarında yas ve pişmanlığı ifade edebilmek için cemaat olarak yas tutulur,” dedi. Bu orucu düzenleyenlerin dört hedefi bulunuyor. Birinci hedef 2006 yılında Hamas’ın seçilmesinde bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ambargonun kalkması. İkinci hedef ise Gazze Şeridi’nde yaşayan insanlar için insani ve kalkınma yardımının yapılması. Üçüncü hedef, İsrail, ABD ve uluslararası toplumun Hamas ile müzakereye oturarak ambargoyu bitirmek. Dördüncü hedef ise ABD yönetimini İsrail ve Filistinliler arasında kalıcı bir barış anlaşmasına doğru itmek.