Yahudi gruplar İran’ı protesto etmeye hazırlanıyor

- Köşe Yazısı
8 Temmuz 2009 Çarşamba

ABD’de bulunan Yahudi kuruluşları, İran’a yaptırımların artması için Eylül ayında toplu gösteriler yapmaya hazırlanıyor.

Ülke çapında Yahudi kuruluşları liderleri öncelikle 10 Eylül’de toplanarak yaptırımların yasalaşması için bir araya gelecek. Bunun yanı sıra 24 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşması beklenen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ a karşı New York’ta protesto gösterisi planlamakta.

Yahudi kuruluşları İran’da yapılan 12 Haziran seçimlerinin ardından bir araya gelerek İran yönetiminin nükleer programı devam ederken bu ülkenin nasıl izole edilebileceği üzerine bir çalışma grubu oluşturdu. İran’daki seçimlerin büyük karışıklığa yol açması İran’a karşı birçok grubu cesaretlendirdi.

Birliğin Başkan Yardımcılığını yapan Malcolm Hoenlein protesto gösterilerinin yapacağı günü açıklarken İran’ın nükleer programın devam ettiğini ve Ahmedinecad’ın Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna geleceğini tahmin ettiğini söyledi.

10 Eylül’de 300 ile 400 liderin bir araya gelmesinin ardından bazı liderlerin Beyaz Saray’da, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde temaslarda bulunması bekleniyor.

Birliğin Başkanı olan Alain Solow, 24 Eylül’de yapılacak olan toplu gösterilerin çok önemli olduğunu ve katılımın yüksek olması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Yardımcısı Hoenlein ise protestoyu yapacak olan grupların Yahudi olmayan gruplara ulaşması gerektiğinin altını çizerek İran tehdidinin Müslüman ve Hıristiyan gruplar tarafından da protesto edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Clinton - Fayyad görüşmesi gerçekleşti

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı Salam Fayyad ile İsrail’le yapılacak müzakereler ile ilgili olarak bir araya geldi.

Clinton görüşme öncesinde Fayyad ile ekonomik, güvenlik ve politik olarak nasıl ilerleme kaydedileceğini görüşüleceğini belirterek buluşma için teşekkür etti.

Bunun yanı sıra Clinton’un sözcüsü olan Ian Kelly, İsrail’in Batı Şeria’nın Nablus kentinde bulunan, bölgenin en büyük barikatlarını kaldırmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek Obama yönetiminin Filistinlilerin yaşam şartlarının kolaylaştırması konusunda işbirliğinde olmasının memnun olduğunu söyledi.