Kara Kare ile Holokost bilinci

Ester YANNİER Köşe Yazısı
7 Nisan 2010 Çarşamba

Holokost’u Anma Haftası kapsamında her yıl Yıldırımspor Kulübü gençlerinin düzenledikleri Kara Kare film etkinliği başladı. Açılışı genç ve başarılı yazarlarımızdan Mois Gabay izledi ve kaleme aldı. Gençler, “Direniş” temasının işlendiği etkinlikte  ‘direniş’in sadece silahla değil, ‘dua’, ‘kalem’ ‘adalet’ veya ‘umut’ gibi, insani değerleri korumaya yönelik kavramları eyleme dönüştürerek de yapılmış ve yapılabilir olduğuna parmak basıyorlar.

1-18 Nisan arasında devam edecek olan etkinlik süresince film gösterimleri, Yad Vaşem Holokost Müzesi’nden getirtilen “Bir Onur Simgesi” başlıklı bir sergi de yer alıyor. Gençler, Holokost Kurtulanı ve ünlü Nazi Avcısı Serge Klarsfeld’in konferansıyla girişimlerini taçlandırıyorlar…

İlk yıllarda büyük toplum bireylerinin de izlemeleri amacıyla G-Mall’da gerçekleştirilen etkinlik, beklenen ilgiyi görmeyince son iki yıldır, cemaatimiz mekânlarını tercih etme yoluna gidildi.

Geçtiğimiz yıl etkinliğe sadece 1.500 kişi katılmış, gençlerimiz bu sayının bu yıl 2.500 rakamına ulaşmasını arzuladıklarını dile getirdiler.

6 milyon Yahudinin yaşam haklarının ellerinden alındığı gerçeğinin hâlâ inkâr edilebildiği günümüzde, gençlerin en büyük hedefleri tüm toplum bireylerinin Holokost bilincine erişmesi…

Onlar uğraşıyorlar bizler için hazırlıyorlar, görevimiz bu gençlerimize etkinliklerine sadece katılarak destek vermek…

***

Gençlere bir destek de Cemaat Başkanı Sami Herman’dan geldi.

Geçtiğimiz hafta sonu yeni Cemaat Başkanı Sami Herman ile gelecek üç yılda neler yapmayı planladıklarını konuştuk. Toplum bireyleri ile yakın temasta bulunmak istediklerinin altını çizen Herman, onların özellikle de gençlerin fikirlerine açık olduklarını, çekinmeden kendilerine ulaşabileceklerini vurguladı. Genç yaşlardan itibaren cemaat kurumlarında faal olan başkan, alışkanlıkların küçük yaşlarda edinileceğine inanıyor.