Obama Lübnan Cumhurbaşkanı’nı ağırladı

- Köşe Yazısı
16 Aralık 2009 Çarşamba

Pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Lübnan Cumhurbaşkanı Michael Süleyman’ı Beyaz Saray’ın Oval Ofisi’nde ağırladı.

Obama, Lübnan Cumhurbaşkanı’ndan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararnamesini uygulamasını istedi. 1701 numaralı kararname terör örgütü olan Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını öngörüyor. Obama bu konuda gelişme kaydedilmiş olsa bile bu gelişmelerin yeterli olmadığını dile getirdi.

İkinci Lübnan Savaşı’nın sona ermesinden bu yana Hizbullah silahı bırakmayı reddederek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına uymamakta ısrar ediyor.

Obama, Lübnan’a kaçakçılık yoluyla sokulan silahların İsrail’i tehdit edebileceğini dile getirdi.

ABD’nin terör örgütleri arasında saydığı Hizbullah’ın İsrail içlerine kadar ulaşabilecek roket ve füzeleri olduğu tahmin ediliyor.

Obama ABD’nin ve Lübnan’ın İsrail ile ilgili konularda her zaman fikir birliğine varamadıklarını ancak iki ülkenin de sorunları şiddet yoluyla değil, diyalog ve müzakere yoluyla sorunları aşacağını belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman da ABD’den Lübnan için askeri destek istedi. ABD Lübnan’a bugüne kadar askeri yardım sağlamasına rağmen özel silahları Lübnan’a Hizbullah’ın eline geçme ihtimalinden dolayı vermedi.

 Emanuel Beyaz Saray’ın önündeki Menora’yı yaktı

ABD Başkanı Barack Obama’nın Başdanışmanı Rahm Emanuel, Hanuka’nın üçüncü akşamı olan Pazar akşamı ‘Ulusal Menora’yı yaktı.

Geleneksel hale gelen mum yakma seremonisi 1979 yılında eski ABD Başkanı Jimmy Carter ile başladı.Yahudi olan Emanuel Beyaz Saray’ın önünde bulunan Menora’yı soğuk ve yağmurlu bir havada, bin kadar kişinin önünde yaktı.

ABD Başkanı Barack Obama ise Cuma günü Hanuka mesajı yayınlayarak Makabilerin hikâyesinin bizlere en zor zamanlarda bile inanç ve azmin bizler için kuvvetli güçler olduğunu ve bu güçlükleri aşmakta kullanılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Obama Hanuka’nın, kendisine verilen her şey için minnettar olduğunu, karanlık zamanlarda ışığı bulmak ve hep birlikte daha parlak ve umutlu bir gelecek için çalışmamız için ilham verdiğinin altını çizdi.