Obama Yahudi Federasyon liderleriyle buluştu

- Köşe Yazısı
11 Kasım 2009 Çarşamba

Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde bulunan Fort Hood Askeri Üssü’ndeki katliamdan dolayı ABD Başkanı Barack Obama, Yahudi Federasyonları Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmayı iptal etti. Ancak Obama, Pazartesi akşamı 50 kadar federasyon liderini Beyaz Saray’da verdiği resepsiyonda kabul etti.

Bir katılımcıya göre Başkan Obama birçok Yahudi liderle sohbet etti. Resepsiyon resmi olmayan bir havada geçti. Davetlilerle bir kaç dakika ayaküstü sohbet ettikten sonra kürsüye çıkan Obama kısa bir konuşma yaptı.

Obama konuşmasında Yahudi Federasyonlarına yaptıkları günlük “tzedaka”dan dolayı teşekkür ederek başladı. Federasyonlardan haberdar olduğunu ve Chicago’da yaşadığı süre içinde yerel federasyonların yaptıkları çalışmaları görüp etkilendiğini belirtti.

Obama Yahudi federasyonların kurduğu sağlık hizmetleri sistemin de farkında olduğunu ve ABD’de sağlık hizmetleri reformu yasasının mutlaka geçmesinin önemine değinerek tünelin sonundaki ışığı gördüğünü söyledi. Katılımcıların birine göre Obama, “bizim kadar varlıklı bir ülkede herkesin sağlık hizmeti alabilmesi çok önemli,” dedi.

Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları Başkan Yardımcısı ve Washington Direktörü William Daroff “ABD Başkanı ile konuşabilmek ve üst düzey yöneticiler ile sohbet edebilmek hayatta bir kerelik fırsattır” yorumunu yaptı.

Başkan Obama Ortadoğu ile ilgili konuları konuşmamayı yeğlerken sadece resepsiyondan sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmeyi iple çektiğini belirtti.

Yahudi liderler, Obama’nın resepsiyonun yapıldığı salondan ayrılmasının ardından geceye devam ederek Beyaz Saray üst düzey yetkilileri ile konuşmaya devam ettiler. Üst düzey yetkililer arasında Obama’nın Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel ve danışmanları David Axelrod ve Valerıe Jarrett bulunmakta.

Bu Obama’nın göreve başlamasının ardından Yahudi liderler ile ikinci buluşması oldu. İlk görüşmede Yahudi kuruluşları liderleri ile yuvarlak masa toplantısında İsrail ile ilgili dış politika konularını ele alınmıştı. Pazartesi günkü toplantıda ise ağırlıklı olarak federasyon yetkilileri ile oldu.