Yemen Yahudileri Amerika’da

- Köşe Yazısı
4 Kasım 2009 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Temmuz ayında gizlice 60 Yemen Yahudisini ABD’ye getirdi.

Önümüzdeki ay ise 100 kadar Yemen Yahudisinin daha ABD’ye getirilmesi bekleniyor. Alınan bilgilere göre yapılan opersyondan evvel Yemen’de 350 Yahudi yaşıyordu.

Yemen’de yaşayan Yahudilerin 120 kadarı ise İsrail’e göç etmek istemekte. 30 kadar Yemen Yahudisi ise ülkelerinde kalmak istediklerini bildirdi.Ülkesini terk etmek isteyen bazı Yemen Yahudilerinin evlerini ve bazı varlıklarını satmakta güçlük çektikleri bildirildi.

Yemen’den getirtilen göçmenler, Hebrew Immigrant Aid Society yardım kuruluşu tarafından Yemen nüfusunun yoğun olduğu New York Eyaleti’nin Monsey şehrine yerleştirildi. Kuzey Amerika Yahudi Federasyonu göçmenlerin yerleşebilmesi için toplam 750 bin dolar para vermeyi kararlaştırdı.

ABD Dış İşleri Bakanlığı, Yemen Yahudilerini getirtebilmek için Yemen hükümetine baskı yaptığı belirtildi. Yemen’de bulunan birkaç aile kendilerine sunulan iki uçak saatini de kaçırdıkları bildirildi.

Göç işlemleri, geçtiğimiz yıllarda Yahudilere karşı baskı ve şiddetin artmasından dolayı yapıldığı belirtildi. 2008’in Aralık ayında bir Yahudi’ye ya din değistir yada öl seçimi sunuldu ve Yemen Yahudisi öldürüldü. Katil ise ölüm cezasına çarptırıldı.

ABD’de Yahudi karşıtlığı tarihinin en düşük seviyesinde

Anti-Defamation League (ADL) tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında, ABD’de Yahudi karşıtlığının en düşük seviyelerde olduğu bildirildi.

Geçtiğimiz perşembe günü sonuçları açıklanan ankette, katılımcıların yüzde 12’sinin Yahudi karşıtı görüşler içerdiği açıklandı. Bu rakam 2007 yılında yapılan anketin sonuçlarından daha iyi olduğu belirtildi. 2007 yılında halkın yüzde 15’i Yahudi karşıtı olduğunu ilan etmişti. Yüzde 12’lik rakama en son 1998 yılında ulaşılmıştı. Yahudi karşıtlığının en yüksek olduğu zaman ise 1964 yılında yüzde 29’la ulaşılmıştı.

1,200 kişinin katıldığı anketin hata oranı ise artı veya eksi yüzde 2.8 olduğu belirtildi. Ankette Yahudiler hakkında 11 cümle hazırlandı ve katılımcılara bu tanımlamalara katılıp katılmadıkları soruldu. 11 cümle arasında “Yahudiler İsrail’e ABD’den daha çok bağlı” ve “Günümüzde Yahudiler ABD’de çok kuvvetli” gıbı ifadeler yer almakta. Eğer katılımcı bu cümlelerin altısından fazlası ile aynı fikride ise Yahudi karşıtı olarak kabul edilmekte.

Güney Amerikalı ve Zenci grupların Yahudi karşıtlığı seviyelerinin geniş topluma oranla daha yüksek olduğu belirtildi. Güney Amerikalıların yüzde 35’i, Zencilerin ise yüzde 28’i Yahudi karşıtı olarak tanımlandı.

Ankete katılanların yüzde 30’u, Amerika’lı Yahudilerin İsrail’e Amerika’dan daha bağlı olduğuna inanmakta. Ayrıca katılımcıların yüzde 29’u ise Hazreti İsa’nın ölümünden Yahudilerin sorumlu olduğunu belirttiler.

ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman, Yahudi karşıtlığının bu kadar düşük olmasının sevindirici olduğunu ve bu rakamın ADL tarafından yapılan çabaların meyvesi olduğunu belirtti. Bunu yanı sıra Foxman, Yahudilere karşı şiddet olaylarının hala artıyor olması ve yüzde 12 rakamının 30 milyondan fazla Amerikalı’ya tekabül ediyor olmasının düşündürücü ve gözden kaçırılmaması gereken bir olgu olduğunu söyledi.