Bilim adamı Mossad’a bilgi satmaya çalıştı

- Köşe Yazısı
21 Ekim 2009 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan 52 yaşındaki bilim adamı Stewart David Nozette, FBI tarafından casusluk suçlamasıyla tutuklandı. ABD’nin Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Nozette gizli belgeleri başkalarına sızdırmaktan dolayı tutuklandığı belirtildi. 1989 yılından bu yana Enerji Bakanlığı, NASA ve Ulusal Uzay Konseyi’nde çeşitli görevler alan Nozette, Ay’ın kutup noktalarında su bulan ekibin içinde yer almıştı.

Nozette, Enerji Bakanlığı’nda çok gizli belgelere ulaşabilen bir konuma sahip. Bu belgelerin içerisinde kritik nükleer silah tasarımı bilgisi de dahil.

Gerçekleşen operasyonda FBI ajanı 3 Eylül tarihinde kendisini İsrailli ajan olarak tanıtarak Nozette’i aradı. Nozette aynı gün Washington’da bir otelde buluşmayı kabul etti ve İsrail istihbarat servisi Mossad ile çalışmaktan memnun olacağını belirtti.

Bilim adamı Mossad ajanı sandığı FBI ajanına para karşılığı istediği soruları cevaplamaya gönüllü olduğunu belirtti. FBI ajanı ise kendisiyle bir iletişim sistemi kuracağı ve bilgileri belirtilecek olan postanenin kiralanmış posta kutusuna koyması gerektiğini söyledi. Nozette paranın yanı sıra İsrail pasaportu da talep etti.

Nozette ajan ile bir sonraki buluşmasında ise istenilen bilgilere artık giriş izninin olmadığını ancak aklında kalan bilgileri söyleyebileceğini belirtti. Bunun yanı sıra Nozette, ilk ödemenin ne zaman yapılacağını sordu ve ödemelerin nakit olarak 10 bin doların altında yapılmasını istedi.

İkinci buluşmanın ardından bir hafta geçtikten sonra kiralanan posta kutusuna giden Nozette bir kağıtta bulunan ABD uydu sistemiyle ilgili sorular ve seri numaraları kayıtlara alınmış iki bin dolarlık nakit para buldu.

Ertesi gün kameraya çekilen görüntülerde ABD’li bilim adamı posta kutusuna soruların cevapları olan zarfı bıraktı.

Nozette buluşma sırasında ajana nükleer silahlar, askeri uzay gemisi, uydular ve birçok silah sistemleriyle ilgili bilgi satmayı da önerdi.

Daha sonra, FBI ajanları posta kutusuna bıraktıkları ikinci mektupta uydu sistemleriyle ilgili soruların yanı sıra dokuz bin dolar nakit parada koydu. Nozette’nin cevapları içinde birçok “Çok Gizli” diye nitelendirilen bilgiler de bulunmaktaydı.

Raporda İsrail hükümeti hiç bir şekilde suçlanmıyor.