Dalai Lama ‘Suka’yı ziyaret etti

- Köşe Yazısı
14 Ekim 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz Cumartesi Günü Dalai Lama, Washington’daki bir sinagogu ziyaret etti.

Tibet’in sürgündeki lideri Washington’da bulunan Adas Israel Sinagogu’na gelerek cemaat ile buluşup sukayı ziyaret etti. Dalai Lama, sukada ilk defa bulunduğunu söyledi. Dalai Lama yıllarca zulüm altında kalan Yahudilerin kendi inançlarını korumalarından vazgeçmemesinden dolayı hayranlık duyduğunu söyledi.

50 yıldır sürgünde bulunan Tibet halkının Yahudileri örnek aldığını ve Yahudilerden öğrenecek çok şeyi olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Dalai Lama’nın Washington ziyareti sırasında kendisine randevu vermeyi reddetti. Obama’nın randevu vermemesinin nedeni yakında Çin’e olacak ziyareti öncesine Çin hükümeti yetkililerini kızdırmak istememesinden dolayı kaynaklandığı belirtildi. ABD Başkanı İran’a yapılacak olan yaptırımlar için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bulunan Çin’i ikna etmeye çalışacak.

 

OBAMA’YA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ VERİLDİ

Nobel Barış Ödülü Komitesi Başkanı, Cuma günü ABD Başkanı Obama’yı Müslüman dünyasına yaptığı açılımlardan dolayı ve İsrail-Arap barışını desteklemesinden dolayı barış ödülüne layık görüldüğünü açıkladı.

Komite Başkanı Thorbjorn Jagland, Norveç’in başkenti Oslo’da yaptığı açıklamada “Obama’nın öncelikle Kahire’ye giderek Müslüman dünyasına yaklaşmaya çalıştı ve Ortadoğu barış sürecini tekrar başlatmaya çalıştı. Bunun yanı sıra uluslararası kuruluşları kullanarak dünyanın geri kalanına ulaşmaya çalıştı” dedi.

Jagland, Obama’nın başkanlık dokuz aylık görev süresi boyunca uluslararası başarıya ulaşmamış olmasının önemli olmadığını, komitenin amacının Obama’nın gayretlerini “geliştirmek” olduğunu söyledi.

Yapılan resmi açıklamada Obama için uluslararası diplomasiyi güçlendirmek için ve halklar arasındaki işbirliğinin artması için olağan üstü çaba harcadığını ve nükleer silahsız bir dünya vizyonuna sahip olduğu ve bu vizyon için çalıştığını belirtti.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve bir çok İsrailli lider Obama’yı tebrik ettiler.

Netanyahu Obama’ya “Dünyada birçok kişiye ilham kaynağı oldunuz ve bu ödül Başkanlığınızın yeni bir barış ve uzlaşma dönemine hizmet edeceğini biliyorum” dedi.

Ancak Knesset Sözcüsü Reuven Rivlin, ödülün Obama’ya verilmesini “garip” bulduğunu ve Obama’nın İsrail’e daha fazla baskı yapmasından endişe duyduğunu belirtti.

ABD’de bulunan birçok İsrail yanlısı kuruluş Obama’nın ödülü kazanmasının memnuniyet verici olduğunu belirttiler.