Chavez: Holokost’u gerçekleştirenleri kınıyorum

- Köşe Yazısı
7 Ekim 2009 Çarşamba

Geçen hafta Larry King’in televizyon programına katılan Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın aksine Holokost’u inkâr etmediğini belirtti.

Chavez, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada İsrail’i eleştirmişti. Larry King’e konuk olan Chavez, yakın ilişkileri bulunan Ahmedinecad ile aynı fikirde olmadıklarının altını çizdi.

Chavez “Yahudi Holokost’unu inkâr etmiyorum ve sorumluları kınıyorum” dedi. Sözlerine devam eden Chavez Avrupalıların Güney Amerika’ya gelmesiyle beraber 90 milyona varan Kızılderili nüfusunun, 200 yılda dört milyona düştüğünü belirtti. Chavez “Bu da bir Holokost’tur ve Avrupalılar bunu inkâr etmekteler” dedi.

Geçtiğimiz Ocak ayında İsrail’in Gazze’ye olan operasyonundan dolayı ile Venezüella-İsrail ilişkilerini geren Chavez, Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmasında İsrail’in soykırım yaptığını iddia etti. Chavez eleştirilerini İsrail hükümetine yönelttiğini ve vatandaşlarının bir suçu olmadığının altını çizdi.

King’in programında Chavez İsrail’i “Savaş odaklı” bir ülke olmakla suçladı.

Bu arada Venezüella Hahambaşısı Pynchas Brener, Chaves’in ismini vermeden İsrail’i fazla eleştirmenin geniş toplumda antisemitizm olarak algılandığını belirtti. Brener “İsrail’i protesto edenler Afrıka’da yüz binlerce insan katledilirken ne bir gözyaşı döktüler ne bir protesto yaptılar. Bu yüzden İsrail’e karşı yapılan gösteriler öncelikle antisemitizmdir” dedi.

İsrail-ABD Ortak savunma projesi onaylandı

İsrail’le ortaklaşa çalışılacak savunma projeleri için 200 milyon dolarlık bütçe yasa tasarısı ABD Senatosu’nda geçti.

Savunma programlarını destekleyen bu bütçenin içinde İsrail-Amerika ortak uzun menzilli ve kısa menzilli füzelerin geliştirilmesi de bulunmakta.

Senatodan geçen bu yasa tasarısının bir benzeri de Temmuz ayında Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmıştı. ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada yasayı kuvvetle desteklediğini belirtti.

İsrail ABD’den yıllık üç milyar dolar savunma yardımı almakta. Geçen bu yasa ise bu yardım kapsamının dışında kalmakta.