Elli iki milyon çiftçi

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
7 Ekim 2009 Çarşamba

- Gitti çiftlik....

- Ne çiftliği?

- Farmville kapatıldı

-  Neden?

- Kumar oynanıyor, diye.

- Aa, açılmış tekrar.

Geçtiğimiz Pazartesi günü ofis sohbetlerinde ilk sırayı alan konu  Facebook’un en popüler oyunlarından Farmville’e erişimin engellendiğiydi. Gelen şikâyetler üzerine, site açıldığında, ‘idari tedbir’ yazısı beliriyordu. Farmville’e erişim, aynı firmaya ait Texas Hold’em  poker oyununun parayla oynatıldığı şüphesi üzerine yasaklandı. Sonradan getirilen bir açıklamayla yasak kaldırıldı. Farmville nasıl sohbet konusu olmasın? Söz konusu sanal tarlalarda elli iki milyon çiftçi var!

***

İstanbul’da yeni açılan Kongre Sarayı’nda gerçekleşen IMF toplantısı, kendini her açıdan hissettirdi. Siyasi yönü bir yanda, günlük hayata yansıması tam bir kaos şeklindeydi. Nişantaşı- Maçka- Harbiye- Dolmabahçe trafiği günlerce alt üst oldu. Bu tür toplantıların büyük metropollerde yapılması, güvenlik dahil olmak üzere ne denli doğrudur, bilemiyorum.

***

Ekim ayı etkinliklerinin eninolanlarından biri  geleneksel Çanakkale gezisidir. Önceleri sadece Çanakkale kökenlilerin rağbet ettiği bu etkinliğe artık kenti merak eden, cuma gecelerinin neşesine, Çanakkale Sinagogu’nda Şabat gününün farklılığına, seudanın birleştirici özelliğine katılmak, ve turistik açıdan yeni bir yer görmek isteyenler de katılıyor.

Gezi sonrası çekilen resimleri izlemek ayrı bir keyf. Siz de bu  fotoğraf karelerinde kendinizi bulmak istiyorsanız, acele edin. Yerinizi ayırtmak için Albert Pensoyu veya Moiz Penso’yu arayabilirsiniz.

Çanakkale gezisine talep yoğun. Bakalım bu sene kaç otobüs dolacak?...

***

Hep duyarız: birileri iyi üniversitelerde eğitim almıştır; birileri sosyal alanda başarılı olmuştur; kimileri farklı dallarda ödüller almıştır...

Hep orada burada, bir yerlerdedir bu insanlar.

Ancak bu insanların büyük çoğunluğu bir amaç doğrultusunda bir araya geldiler. Limmud 2009’un tanıtım yazısını önüme aldığımda, gözlerime inanamadım. Toplumumuzdan onca değerli insan, özgeçmişleri ve sunacakları etkinliklerle bir kaç A4 sayfasında alt alta sıralanmışlardı. Gerçi geçmiş senelerde de benzerlikler yaşandı. Ama her nedense, bu seneki isimler daha bir dikkatimi çekti. Kasım ayı ajandanızda Limmud’a yer verdinizse, kayıtların hızla dolmakta olduğunu anımsatırım.

Bu vesile ile bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Haberlerimiz kimi zaman gazete sayfalarına sığmıyor. Böyle durumlarda internet sitemiz olan www.salom.com.tr’ye veriyoruz. Birtıkla ulaşın lütfen.

***

Bu yıl da Nesim Albala’nın anısına Sukot’u Kuzguncuk Sinagogu’nda kutlayacağım. Hepinize iyi Sukotlar.