ABD’nin Darfur Planı şekilleniyor

- Köşe Yazısı
1 Temmuz 2009 Çarşamba

Birçok gönüllü Obama Yönetimi’nin Darfur politikalarını eleştirirken iki Yahudi lidere göre Beyaz Saray, Darfur konusunda doğru yolda ilerlemekte.

American Jewish World Service Başkanı Ruth Messinger ve Religious Action Center of Reform Judaism Direktörü Haham David Saperstein, Obama Yönetimi ile hedeflere nasıl ulaşacaklarına dair bazı anlaşmazlıklar olmasına rağmen hedeflerin doğru olduğunu dile getirdiler.

ABD’nin Sudan Özel Temsilcisi Scott Gration, geçtiğimiz hafta Sudan hükümetinin soykırım ile artık bir bağının olmadığı ve şu anda sadece soykırımın kalıntılarının görüldüğünü söylemişti. Gration’un açıklamasından iki gün önce ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice ise Sudan’ın soykırım yaptığını belirtmişti.

Bunun üzerine Ruth Messinger, yayımladığı bildiride Obama Yönetimi’nin çelişkili sinyaller vermesini eleştirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Sudan’da soykırımın halen devam ettiği yönünde görüş bildirdi. Messinger ise değişik söylemlerin bölgedeki insani durumu etkilediği ve bu durumun kendisini kaygılandırdığını belirtti.

Messinger ayrıca değişik açıklamaların duruma yardımcı olmadığını, Sudan Başkanı Ömer el Beşir’in “ABD’liler bile soykırım konusunda anlaşamıyor” diyebileceğini vurguladı. Messinger, odak noktasının politik söylemler değil Sudan’daki soykırımı engellemek olduğunu söyledi.

Messinger, Darfur eylemcilerinin ABD yönetiminden beklentilerini konuşurken dahi dikkatli ve ‘tek bir ses’ olmasını söyledi.

Sudan Başkanı el Beşir, geçtiğimiz Mart ayında on üç uluslararası yardım kuruluşunu sınır dışı etti. Eylemciler, Sudan Başkanı bu hareketiyle bir milyondan fazla insanın yiyecek sahibi olmasını ve bir buçuk milyon insanın da tıbbi yardım sahibi olmasını engellediğini belirttiler.

Scott Gration ise ambargonun biraz hafifletilmesi durumunda Sudan hükümetini ile işbirliği sağlanabileceğini söyledi. Bazı eylemciler Darfur politikalarının ABD yönetimi tarafından yeteri kadar hızlı belirlenememesinden dolayı eleştiride bulunuyor. Messinger, ABD’nin Sudan’a ne önereceğini görmeden eleştiride bulunmanın doğru olmayacağını belirtti. Messinger, ABD yönetiminin, Sudan’ın eyaletleri arasında olması gereken barışın sağlanması için kapsamlı bir barış planı gerçekleşmesi gerektiğini de vurguladı.