Yahudi liderler Obama’ya seslerini yükseltmeye başladı

- Köşe Yazısı
24 Haziran 2009 Çarşamba

Zionist Organization of America (ZOA) Başkanı Morton Klein bir röportajda verdiği demeçte ABD Başkanı Barack Obama’yı topa tuttu. Klein, İsrail’den sürekli talepte bulunan Obama’nın İran’daki protesto göstericilerin arkasında bulunmamasından yakındı.

Klein “Bence Obama İran’da demokrasi ve insan hakları talep eden protestocuların yanında durması gerek” dedi. Klein sözlerine şöyle devam etti; “Obama her fırsatta İsrail’in işlerine karışıyor ve belirli taleplerde bulunuyor ancak İran’ın işlerine ve politikalarına karışmadığı gibi neredeyse bu konuyla ilgi hiçbir şey söylemiyor.”

Klein ayrıca Yahudi örgüt liderlerinin İsrail’e karşı olan tutumundan dolayı Obama’yı destekleyip desteklemeyeceğini bir daha düşünmekte olduğunun altını çizdi.

ZOA Başkanı “Yahudi dünyasından birçok lider benimle bu konuda özel olarak görüşerek Obama’nın İsrail’e karşı politikaları ve icraatlarından dolayı derin kaygı duyduklarını söyledi. Yahudi liderler ayrıca önümüzdeki dönem seçim kampanyasında Obama’ya destek vermeyi sorguladıklarını söylediler,” dedi.

ZOA’nın 30 bin üyesi bulunuyor. Organizasyon, ayrıca ABD’deki en eski ‘İsrail yanlısı’ topluluk olma özelliğini de koruyor.

Obama’nın 4 Haziran tarihinde Kahire’de yaptığı konuşmayı dikkate alan Klein, Obama’nın İsrail’e karşı en aykırı Başkan olabileceğini söyledi.

Klein, Obama’nın Mısır’da yaptığı konuşmanın İsrail’e karşı düşmanca olduğunu; söyledi. Morton Klein ayrıca, Obama’nın İsrail’e her tür baskıyı uyguladığını belirterek Filistinliler ise, yazılı hükümleri yerine getirmeleri için hiçbir baskı uygulanmadığının altını çizdi.

Klein ayrıca Obama’nın “Filistinliler 60 yıldır kendi devletlerini kurmaya çalışıyorlar” ifadesine de katılmadığını sözlerine ekledi.

Klein, Filisitinlilerin 1937 yılında devlet kurabilecek konumda olduğunu hatırlatarak bu teklifi reddeden Filistinlilerin 1948 yılında da devlet kuma şansına sahip olduklarını belirtti. Klein ayrıca 1948 ile 1967 yılları arasında Gazze Şeridi’nin, Batı Şeria’nın ve Doğu Kudüs’ün Filistinlilerin kontrolü altında olduğunu ancak bu süre içerisinde devlet kurabilmek için hiçbir girişimde bulunmadıklarını vurguladı. Klein, 2000 yılında bütün müzakere konusu olan toprakların neredeyse hepsinin Filistinlilere verilmesine rağmen devlet kurmayı kabul etmediklerini de ekledi.

Klein, “Obama’nın 60 yıldır Filistinlilerin kendi devletlerini kurmaya çalıştığı yönündeki söylemi yanlış bir iddiadır,” dedi.

Klein, barış müzakerelerine başlamak için erken olduğunu bunun sebebinin ayrı topraklarda Hamas ve El-Fetih gibi ayrı yönetimler olduğunu dile getirdi. Böylelikle aralarında herhangi bir birlik olmadığını söyledi.