Beyaz Saray Netanyahu’nun konuşmasından memnun

- Köşe Yazısı
17 Haziran 2009 Çarşamba

Pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Bar İlan Üniversitesi’nde yaptığı ‘iki devletli çözüm’ ile ilgili yaptığı konuşma Washington’da memnuniyetle karşılandı. Beyaz Saray, Netantahu’nun konuşmasını “önemli bir adım” olarak nitelendirildi.

Pazar günü Beyaz Saray Basın Sözcüsü Robert Gibbs tarafından yağılan açıklamada ABD Başkanı Barack Obama iki millete tarihten bu yana ev sahipliği yapmış bu topraklara biri Yahudi ve diğeri bağımsız Filistin Devleti olmak üzere iki devleti çözümü desteklediğini söyledi. Gibbs, Obama’nın çözümün iki tarafı da tatmin etmesi gerektiğini bunu da İsrail’in güvenliğinin sağlanması ile birlikte Filistinlilerin yaşanabilir ve hukuksal isteklerine karşılık olabileceğini belirtti. Gibbs ayrıca Netanyahu’nun konuşmasındaki hedefleri desteklediğini söyledi.

Netanyahu, Filistin Devleti’nin kurulmasına karşılık, kurulacak olan devletin silahsızlandırılmasını ve Filistinlilerin İsrail’i Yahudi bir devleti olarak tanımasını istedi.

 

ABD’lilerin İsrail’e desteği azalıyor

ABD’de yapılan kamuoyu yoklamasına göre ABD’li seçmenlerin İsrail’e olan destekleri son dokuz ayda yüzde 20 düştü.

Geçtiğimiz Eylül ayında Amerikalılar, İsrail’e yüzde 69 oranında destek verirken bu destek şu an yüzde 49’a düştü.

Dokuz aylık dönemde kararsızların oranı yükselirken Filistinlileri destekleyenlerin oranı ise değişmeyerek yüzde yedide kaldı. İsrail’e desteğin en düşük olduğu oran ise, 2005 yılında İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekildiği dönemde, yüzde 38 olmuştu.

Kamuoyu araştırması 800 kayıtlı seçmen üzerinde 2-3 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Diğer rakamlara göre seçmenlerin yüzde 44’ü ABD’nin İsrail’i desteklemesi gerektiğini savunmasına rağmen bir yıl önce bu rakam yüzde 69 civarındaydı. Seçmenlerin yüzde beşi, ABD’nin Filistinlileri desteklemesi gerektiğini savunurken yüzde 32’si kararsız olduklarını belirtti.

Araştırmaya katılan seçmenlerin yüzde 23’ü İsrail’in 1967 yılı sınırları öncesine dönmesi gerektiğine inanırken yüzde 57’si ise bu toprakların güvenlik nedeniyle elde tutulması gerektiğine inanıyor.

Kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 66’sı iki devletli çözümün bölgeye daimi barış getireceğine inanmıyor. İki devletli çözümün bölgeye kalıcı barış getireceğine inananların oranı ise yüzde 22. Buna ek olarak, katılımcıların yüzde 48’i terörizmin bitmeyeceğine inanırken yüzde 39’ü terörün bitirilebileceğine inandıklarını belirtti.

Seçmenlerin yüzde 85’i İran’ın İsrail için ciddi bir tehdit olduğuna inanırken buna inanmayanların oranı sadece yüzde yedide kaldı.