Obama: Barış için kaybedecek bir saniyemiz bile yok

- Köşe Yazısı
3 Haziran 2009 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, İsrailliler ile Filistinlilerin barış yolunda kaybedecek bir saniyelerinin bile olmadığını ve iki tarafın aşılması gereken politik zorlukları olduğunu söyledi.

Obama, 28 Mayıs Perşembe günü Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmesinin ardından bu açıklamayı yaptı. Obama, bundan bir hafta öncesinde de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü.

Obama yaptığı açıklamada “Başbakan Netanyahu ile yaptığım görüşmelerde kendisine açıkça Batı Şeria’da yeni yerleşim birimlerinin durdurulması gerektiğini ve bunun yanı sıra sınır ötesi karakolların yapımına da son verilmesi gerektiğini söyledim” dedi. ABD Başkanı bunun yanı sıra İsrail’in Filistin halkına seyahat ve ticari yönlerden baskıyı azaltabildiği takdirde Filistinlilerin ekonomik olarak kalkınmasının da başlamış olacağını ve bunun hayati bir konu olduğunu da Başbakan Netanyahu da belirttiğini söylemişti.

ABD Başkanı “Bence kaybedecek bir saniyemiz bile yok ancak ben kararlarımı sadece Başbakan Netanyahu ile görüşmelerime dayanarak yapmam çünkü Netanyahu’nun hükümetiyle ve koalisyonuyla işbirliği sağlaması gerek, aynen Başkan Abbas’ın kendi hükümetindeki sorunları çözmesi gerektiği gibi” dedi.

Konuya çok önemli bir şekilde bağlılığını belirten Obama “Sanal bir zaman tablosu çizmek istemiyorum ancak Başkan Abbas’ın hislerini de anlamaktayım ve birçok İsrailli de zamanın çok önemli olduğu kanısındalar ancak belirsizlik ile de yola devam edemeyiz” dedi.

Netanyahu ise barış görüşmelerine tekrar başlamasına hazır olduğunu ancak daha acil olan konu ise İran’ın nükleer tehdidi olduğunu söyledi.

Obama, ayrıca Abbas’a kontrolü altında bulundurduğu Batı Şeria’daki güvenliğin daha iyiye gitmesi gerektiğini belirtti. Barack Obama, bu aşamaların devam etmesi gerektiğini çünkü Batı Şeria’da olan güvenliğin İsrail için bir güvence oluşturduğunu, bu da sürecin ilerlemesi anlamına geldiğini vurguladı.

ABD Başkanı, Abbas’ı Hamas ile birlik görüşmelerinde, Gazze Şeridi’ni kontrol altında tutan terörist grubuna karşı ayakta durduğu için övdü. Obama, İsrail ile görüşecek olan hükümetin terörizmden vazgeçmesi ve kendisinden evvel yapılan anlaşmaları benimsemesini istedi.