New York’ta domuz gribinin ilk kurbanı

- Köşe Yazısı
20 Mayıs 2009 Çarşamba

New Yorklu bir Yahudi kentin ilk domuz gribi kurbanı oldu. New York’un Queens mahallesinde okul müdür yardımcısı olan Mitchell Wiener, Pazar günü Flushing Hastanesi’nde gribin yarattığı komplikasyonlar sebebiyle yaşama veda etti. 55 yaşında hayatına veda eden Wiener, 30 yıllık bir eğitimciydi.

Alınan bilgilere göre Wiener, New York eyaletinde domuz gribi yüzünden ölen ilk, ABD genelinde ise beşinci hasta olmuş oldu. Flushing’de yaşayan Weiner ve eşi, Garden Jewish Center’in (Garden Yahudi Merkezi’nin) üyesiydiler. Wieber ayrıca sinagogun yönetim kurulunda da bulunuyordu.

Garden Jewish Center’in hahamı Martin Cooper, Wiener’in çok sıcak bir kişiliği olduğunu ve sinagog üyeleri tarafından çok sevildiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Queens bölgesinde salgını önlemek amacıyla üç okul kapatılmıştı. Bu sayı pazartesi günü sekize çıkarken Manhattan’da da özel bir okul gönüllü olarak tatil ilan etti.

ABD’den FÖY’e 865 milyon dolarlık yardım

ABD’nin Temsilciler Meclisi, Obama yönetiminin önerdiği bütçede Filistinlilere verilecek olan 865 milyon dolarlık yardımı kabul etti.

14 Mayıs günü kabul edilen tasarıda yardımın 300 milyon doları Hamas kontrolü altında bulunan Gazze Şeridi’ne insani yardım olarak verilecek. 100 milyondan daha fazlası ise Filistin Özerk Yönetimi’nin güvenlik güçlerini eğitmek için kullanılacak.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Kongre’ye söz vererek Gazze Şeridi’ne aktarılacak olan kaynağın çok dikkati bir şekilde takip edilerek Hamas’ın eline geçmeyeceğine dair garanti verdi. Bu tasarının geçebilmesi için önümüzdeki günlerde ABD Senatosu’nda oylama yapılacak.

Atlantis uzay mekiğinde mezuza

Hubble Uzay teleskopunun tamiri için gönderilen Atlantis uzay mekiğinin mürettebatlarından biri, ölen İsrailli astronotun anısına yanında mezuza taşıyor.

Astronot Mike Massimino, San Francisco’da yaşayan sanatçı Aimee Golant’ın yaptığı mezuzayı yanında götürdü. 2003 yılında Columbia uzay mekiğinde hayatını kaybeden İsrailli astronot İlan Ramon sanatçının yaptığı mezuzanın orijinalini taşıyordu.

Mezuza, Ramon’a Los Angeles’te yaşayan bir grup Holokost kurtulanı ve ailelerinin oluşturduğu dernek olan Club 1939 tarafından verilmişti. Ramon’un hayatını kaybetmesinin ardından bu grup aynı mezuzanın siparişini bir kere daha verip İlan Ramon’un eşi Rona’ya hediye olarak vermişti. Rona, Ramon sanatçıyla irtibata geçerek aynı mezuzanın üçüncü replikasını sipariş vererek Massimino’ya hediye etti.

İlan Ramon ve Mike Massimino beraber uçuş dersleri almıştı.