Los Angeles’te iki cemaat, bir kutlama

- Köşe Yazısı
13 Mayıs 2009 Çarşamba

Los Angeles’te Yahudiler ve Güney Amerikalılar bir araya gelerek şehirde ilk defa İsrail bayrağının asıldığı yerde “Fiesta Şalom” adı verilen bir festival düzenleyecekler.

İsrail bayrağı, Los Angeles’in Boyle Heights bölgesinde bulunan Breed Street Sinagogu’nun önünde 15 Mayıs 1948 yılında asılmıştı. 1948 yılında şehrin en kalabalık nüfusu olan Boyle Heights’ın şimdiki sakinlerinin çoğunluğunu Güney Amerikalılar oluşturuyor.

17 Mayıs günü yapılacak olan festivale bu iki cemaatten binlerce kişi katılması beklenirken siyahlarla ve Asyalıların da bu festivale katılması bekleniyor. Los Angeles Valisi olan Antonio Villaraigosa ve diğer yetkililerin de kalabalığa bir konuşma yapacağı tahmin ediliyor.

Haftalık Yahudi gazetesi olan Jewish Journal ve günlük Hispanik gazetesi La Opinion, 15 Mayıs baskılarında ortaklaşa olarak gazetelerini İngilizce ve İspanyolca olarak çıkaracaklar. İki gazete de gelecekte ortak yayınlar çıkararak işbirliğine devam etmek istiyorlar.

Boyle Heights, Birinci Dünya Savaşı sırasında beş yıl boyunca Los Angeles’in Yahudilerin en büyük barınağı oldu. Bu süre içinde Yahudi nüfusu 19 binden 45 bine çıktı. Bu bölge 1940’lı yılların sonuna kadar Yahudi nüfusu fazla iken Güney Amerikalıların, Siyahların ve Asyalıların bölgeye taşınması ile birlikte çok çeşitli bir nüfusa dönüşmüş oldu.

Yapılacak festivalin yaratıcısı olan İsrail Los Angeles Başkonsolosu Yaakov Dayan, şehrin Meclis Üyesi Jose Huizar’dan, Yahudi cemaatinden, örgütlerinden ve işadamlarında yardım aldı.

Dayan, İsrail ile Los Angeles’teki cemaatlerin Şalom Fiesta ile birlik ve beraberlik mesajının Los Angeles’dan tüm ABD’ye yayılmasını ümit ettiklerini belirtti.

Huizar ise Boyle Heights’te büyüdüğünü, şehrin hem Yahudi hem Hispanik tarihçesini çok iyi bildiğini söyledi. Huizar, ayrıca Fiesta Şalom’un kendilerine eşsiz bir fırsat verdiğini ve iki kültürün bir araya gelerek Boyle Heights ve Los Angeles üzerinde yaptığı etkilerin kutlandığını söyledi.