Maccabi Tel Aviv ABD’ye geliyor

- Köşe Yazısı
7 Mayıs 2009 Perşembe

Önümüzdeki Ekim ayında İsrail’in basketbol takımlarından Maccabi Tel Aviv Amerika Birleşik Devleti’ne gelerek New Yok Knicks ve Los Angeles Clippers ile gösteri maçı yapacak.

İki maçın geliri ise Migdal Ohr adlı kuruma gidecek. Migdal Ohr İsrail’de yoksul, yetim ve kötü davranılan çocuklara barınak ve eğitim sağlıyor.

Maccabi, 18 Ekim’de Madison Square Garden’da New York Knicks ile ikinci kez karşılaşacak. 2007 yılında iki takım arasında oynanan karşılaşmada Knicks, Maccabi’yi 112-85 mağlup etmişti. Karşılaşmayı, çoğunluğu Maccabi taraftarı olmak üzere 18 bin kişi izlemişti.  20 Ekim’de ise Maccabi Clippers ile Staples Center’de karşı karşıya gelecek.

Maccabi takımı bugüne kadar on sekiz defa NBA takımlarıyla oynarken bunların sadece beşini kazanabildi. Maccabi, 2005 yılında Toronto Raptors’u Kanada’da 105-103 yenerek Kuzey Amerika kıtasında bir NBA takımını yenen ilk yabancı takım olma özelliğini taşıyor.

Bu karşılaşmalar her ne kadar gösteri maçı niteliği taşımakta ise de aynı zamanda NBA takımlarının sezon öncesi hazırlıklarını sürdürmeleri için düzenleniyor.

 Netanyahu barış masasına oturmaya hazır

İsrail Başbakanı Yahudi Lobisi olan American Israel Public Affairs Committee’nin (AIPAC) yıllık konferansına uydu aracılığı ile katıldı. Netanyahu, dinleyicilere Filistinliler ile müzakere sürecine bağlı kalacağını söyledi.

Netanyahu ayrıca şu anda Filistinlilerin ekonomik gelişiminin barış sürecinden daha önemli olduğunu ve bu konu üzerinde durduklarını belirtti. Netanyahu “ Filistinliler ile ön koşul olmadan müzakerelere başlamaya hazırız” dedi. Netanyahu konuşmasında görüşmelerin üç kolda yürümesi gerektiğini söyledi. Bu konuların politik, güvenlik ve ekonomik olması gerektiğinin altını çizdi.

Netanyahu 18 Mayıs’ta ABD’ye gelerek Başkan Barack Obama ile görüşecek. Görüşmenin bir amacı ise kendisinin seçilmesinden sonra ABD-İsrail ilişkilerinin tehlikeye girmediğini ve ortaklığın devam ettiğinin mesajını vermek olacak.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistinlilerin İsrail’i bir ‘Yahudi Devleti’ olarak tanımasını istediğini ancak bu şartın ön koşul olarak değil barış sürecinin son aşamasına kadar beklenilebileceğini söyledi.

Netanyahu, ayrıca ilk defa İsrail’in Arap devletleriyle bir ortaklık ihtimalini gördüğünü bunun sebebinin ise İran’ın nükleer silah programının yarattığı tehdit ve bu sorun ile mücadele etme isteğinden kaynaklandığını söyledi.