Clinton: İsrail’in Arap devletlerine ihtiyacı var

- Köşe Yazısı
29 Nisan 2009 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail’in Filistinliler ile barış müzakerelerine başlamaması durumunda, İran’a karşı olan Arap devletlerinin desteğini kaybedebileceğini söyledi.

Clinton “İsrail, İran’a karşı olan Arap devletlerinden kuvvetli bir destek almakta, ancak bu destek, barış sürecinin başlamaması durumunda sekteye uğrayabilir” dedi. Geçtiğimiz Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nin Ödenek Komisyonu’nda konuşan Clinton, “Arap birlikleri hep beraber hareket etmekte” dedi. Clinton “İsrail’in Filistin Özerk Yönetimi ile tekrar müzakerelere başlaması Arap Devletleri’nin İran ile mücadele etmesini kolaylaştırmakta ve İran’a karşı güçlendirmekte” dedi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Washington Post Gazetesi’nde çıkan haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD’nin İran’ın nükleer silah elde etmesine karşı olan gelişmeleri görmedikçe Filistinliler ile barış masasına oturmayacağı belirtildi.

Clinton bu habere rağmen önümüzdeki ay Washington’a gelecek olan Netanyahu için herhangi bir “önyargı” da bulunmayacağının altını çizdi. Clinton ayrıca Bush Yönetimi’nin İran politikasını “başarısızlık” olarak nitelendirdi. Hillary Clinton, İran’ı nükleer program hırsından uzaklaştırabilmek ve Hizbullah, Hamas gibi terör örgütlerinin desteğinin caydırılamamasında Bush politikalarının sorumlu olduğunu söyledi.

 

Gilat Şalit’in babası ABD’ye geliyor

Hamas tarafından 2006 yılının Haziran ayında kaçırılan İsrail askeri Gilat Şalit’in babası Noam Şalit, ABD’li hükümet yetkilileri ve Yahudi liderler ile görüşmek için ABD’ye gelecek. Şalit, Obama Yönetimi ile görüşmesinde İsrail-Filistin barış görüşmelerinin başlamasında Gilat Şalit’in serbest bırakılması koşulunun olmasını isteyecek. Şalit, ABD Senato üyeleri ve Temsilciler Meclisi üyelerinin yanı sıra ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşecek. Şalit ayrıca Kızıl Haç’ın oğlu ile irtibata geçememesini eleştirecek.

Geçtiğimiz hafta Gilat Şalit’in salıverilmesi müzakerelerindeki görevinden istifa eden baş müzakereci Ofer Dekel, Ordu Radyosu’na verdiği demeçte halkın protestosunun İsrail’in Şalit ve diğer askerler için müzakere gücünü azalttığını söyledi.