Maksat çocuk mitzva yapsın... -2

Köşe Yazısı
29 Nisan 2009 Çarşamba

Vladi BENBANASTE


İki hafta önce yayınlanan ilk yazımda, sinagogdaki mitzvaları anlatmıştım. Şimdi gelelim olayın asıl konusuna, Bar-Mitzva’nın gece organizasyonuna:

• Organizasyon: “Patiko uzayda,” yok, bunun dekoru pahalıya çıkar. “Milkmen Tevye in New York”, yok bu da bir tuhaf olur. Bu sırada hanım müthiş bir fikirle ortaya çıkar…

 -“Korason demi kaza, Kızıldeniz’in mucizesi için de... Onca su, bir sürü figüran zor iş…”

“Oğlumcum Ferrari yarışlarında”, şimdi git Fillipe Massa’yı bul, gelmesine ikna et, bir sürü de kapris yapar. En iyisi bir müzikal yapalım. Okul arkadaşları, bizim arkadaşlar, derken üç - beş dans filan falan… Sonunda da Anatevka’dan bir sahne yerleştiriverdik mi oldu bitti bu iş… Tamam, tema bulundu: “Patiko in Brodway”.  Ekibi kim çalıştıracak,  provaları nerede yapılacak, 50 kişiye (aşağısı kurtarmaz, gerçekçi olmaz)  kim yemek, cola, su yetiştirecek? Dans öğretmenine, gösterinden sonra verilecek çiçeği de unutmamalı! Bu 50 kişi, evlerinden nasıl alınacak, nasıl bırakılacak, otobüs mü kiralasak?

Dans sonrası konuşmasında berberimize de, otel personeline de teşekkür edelim. Dans için elbiseler nereden alınacak? Aksesuarlar? Dekor da ne olacak? Konuya giriş için dans öncesi barkovizyonu kim hazırlayacak?

Vazyar Prodakşın A.Ş.’ye de teşekkür edelim… Çekimler nerede olacak? Çekimlere nasıl gidilecek? Unutmayalım sahne arkasında gösterilecek barkovizyon için de bir senaryo yazalım… Yemek için prova ayarlayalım da bari baldes’ten bir gece… Amaaan gramamayı da alalım, alınır! (Granpapa? Sizlere ömür… ).

Davetiyeyi temaya nasıl uyduracağız? Gece herkese bir spot verelim, prize takıp ışık yanınca tavanda davetiye belirsin, hani Brodway hesabı.  Gece geleceklere davetiyenin içine kartiziko konulmalı. Bunun için nasıl bir çözüm bulacağımızı düşünmedik.

 Tant Kler bizi torununun gecesine çağırmıştı.  Abimin damadının kız kardeşini çağırmamıştı… Davetlilerin listesi bu kriterlere göre hazırlanmalı. Komşulara söyleyelim verilen davetiyeler sadece kendilerinin  gelmesi içindir.  Onlar da bir başkasına vermesinler rezil oluruz… Yurt dışındakilerin hepsine geceli ver, zaten gelemezler. (İster misin bir de gelsinler!) Salon kaç kişi alır acaba? Kuzenleri çağıracağız da kuzen çocuklarını da mı çağıracağız? Onun çıktığı,  bunun flörtü onlar noolacak? Unutmayalım Tant Alegre, Onkl Pepo ile konuşmaz aynı masaya oturmasınlar. Et mi yiyeceğiz, süt mü? Kosher baklava sipariş edelim… Maksat mitzva… Okazyon yaratalım…

• Misafirlere merhaba ve “tahsilât” aşamasında arka plana konulacak “ne gerek vardı”,  “ay ay ay neden zahmet ettiniz”, “aman efendim mahçup ettiniz …”  şeklinde, alınacak hediyeler için korsan hazinesi sandığı unutulmasın… (Önceden sandıktan sorumlu  “kişi”  atanması aman unutulmasın.)  Yemekten sonra ecnebi şamatacılar olsun. Hani onlar kendi aralarında eğlenirken biz de onlara bakıp özenelim. Gençlerin (Bizimkilerden bahsetmiyorum… Hiç olur mu? Nö mö dipa kö se vre…) plajda içtikleri içkiden bol miktarda olsun.  Biz onlara, meyve suyudur diye verelim, ama içinde bol alkol olsun. Hepsi ergen oldu,  içsinler janııım… Hatta onlar zahmet edip istemesinler, garson dans pistinde onlarca bardakçık şeklinde dar ve uzun bir tahta üzerinde dağıtsın.

Pist hiç boş kalmasın, pistin boşaldığı anlarda fason dansçılar gelsin, “pist dolu” havası verilsin. Bol duman basalım… Kimse kimseyi tanımasın… Mumlardan sonraki ilk dans bitince tavandan aşağı renkli popkorn yağsın… Asi biva! Hepsi mitzva için…

• Mumlar: Maalesef 12 mum var ama benim çağıracak 342 kişim var naaapcaz? Hale, Jale, yedi mahalle yazılarının yazılması gerekiyor. “Zıplayan Hezdi, hoplayan Mordi, kızların gözbebeği Burakito ve ada arkadaşlarının yanında okul ve basket arkadaşlarımı filanca mumu yakmaya çağırıyorum.  Hadi hep beraber gelip ışığımı aydınlatmak sureti ile bana yol gösterecek mumu yakar mısınız ?” (Manalı olması esas kuraldır.) Bir muma 30 - 40 kişi çağırarak, işi bitireceğiz mecburen.  Yav, bu iş 23 yaşında olsaydı, daha iyi olmaz mıydı?

Temaya uygun Menora seçimi gerek. Otel veriyor ama o bedava, dolayısı ile çok basit. Olmaz! “Cırt” şirketininki daha güzel. Üstelik  kaça mal olacağı bilindiği için, daha “şık” durur. Mumlar öncesi fotoğraflarda Şeyseller, Paris, MGM Stüdyoları ve Venedik hatıraları mutlaka olmalı… Çocukcağız mumları okumak üzere salona girerken, çalan müzik “ Corc Bush geliyor” intibası uyandırmalı… Amaaaan iskemleleri, masaları, tabakları ve hatta çatalları giydirmek gerek. Her bir çatal dantel bir kılıf içinde olsun mesela.  Masalarda çiçek, ışık, akvaryum ve birer adet yavru fil olmasına karar verdik… Hatta yedek tuvaletler olsun gelenlerin kıyafeti uygun değilse, onları da giydiririz… Çekimler, dört kameralı olsun. Sıkı sıkı tembih et. Hanımı yandan ve yakından çekmesinler bozuluyor… Bir de “cipi cip”  olsun. Hanı böööle yandan yandan, uçar gibi çekim yapanından. Çocuk mum senaryolarını okurken “tuvaleti varmış gibi” sağa sola sallanmasın. On kere evde misafirlerin karsısında, üç kere mikrofonlu,  bir kere de başka birisinin davetinde provalar yapılsın.

Granmama çağırılırken, merhum granpa için duygusal bir-iki şey okunsun ki, anne baba kendi mumlarına gelmeden önce ağlamaya başlamış olsunlar… Tabii ki çocuk bu mum senaryolarının hiç birini kendi yazmayacağı için, anne ve baba kendileri için methiyeler düzenleyecekler, ama bunu çocuğun ağzından yapacaklar… 

Maksat çocuk mitzva yapsın…

• Mitzva sonrası yorgun düşen aileye seyahat:  Hiç olur mu?  Grand Kanyon görülmeden bu iş biter mi? Mitzva sonrası omuzlara düşen sorumluluk duygusunun verdiği yorgunluk, başka nasıl atılabilir?

Doğru anlamış mıyız?

Bar/Bat Mitzva ne demek?