Holokost

Köşe Yazısı
15 Nisan 2009 Çarşamba

Yakup ALMELEK

 

Holokostun bilinen diğer anlamları:  katastroftur, felakettir, faciadır. İnsanlık tarihinin de yüz karasıdır.

Dilimizdeki karşılığı “Soykırım”dır. Hitler ve şürekasının amacı Yahudiler, zenciler, çingeneler, homoseksüeller ve özürlüleri yok etmek, Almanya dışındaki ülkeleri de işgal ile Alman egemenliğine katarak bir Germen hegemonyası kurmaktı.

Ona göre Almanlar ari ( asil, temiz) ırktı ve diğer devletler Almanların hizmetinde olmalıydılar.

Hitler akıllı ve zeki bir lider miydi? İcraatı ve söyledikleri  tartılırsa bu suale olumlu bir yanıt vermek çok güçtür ancak hitabet kudreti yüksek bir problemdi denebilir.

Dünya lideri olmak istiyordu. Yahudiler karşı çıktılar. Onları ikna edemeyeceğini anlamıştı. Yaptırdıkları bir intikam duygusunun tezahürüdür. 

Pis kurnazdı. Pek çok Almanı peşinden sürükleyebilecek kadar pis kurnaz. Olanlardan dolayı Almanların tümünü suçlamak insafsızlık olur. Yüz binlerce muhalifi vardı. Ne yazık ki onlar “ bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” rehavetiyle seslerini yükseltmekten korktular ve pasif kaldılar.     

Holocost 30 Ocak 1933 tarihinde başlamıştır.Sona erdiği tarih 8 Mayıs 1945 tir.

On iki yıl sürmüş olan uluslararası bir utanç dönemidir.

30 Ocak 1933 te  Naziler Almanya’da iktidara geldiler. Adolf Hitler de başbakan seçildi. İlk icraatı demokrasiye son vermek ve ülkedeki Yahudilere karşı genel bir boykotu başlatmak oldu

1934 de Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg vefat edince Hitler kendini şansölye ilan ettirdi. Ülkenin tek hâkimiydi artık.

1935          Nuremberg  kanunlarını meclisten geçirdi. Buna göre yalnız Almanlar veya Alman kanından gelenler vatandaştılar. Bu ülkedeki Yahudileri vatansız durumuna getiriyordu.

1936          yaz olimpiyatları süresince Yahudilere karşı olan broşürler, yazılar, ilanlar kaldırıldı. Olimpiyatlar bitince konuldu. Diğer Avrupalıları kandırıyordu aklı sıra.

1937          Gizli bir konferansta niyetlerini açıkladı. Bunlar Avrupa’yı işgal etmek ve Yahudileri her konuda devre dışı bırakmaktı.

1938          Avusturya’yı işgal etti. Oradaki 190 bin Yahudi’yi yok etmeyi planlıyordu.

 1939 Polonya’ya saldırarak ikinci dünya savaşını başlattı. Bir deklarasyonla Oradaki bütün Yahudilerin gettolarda yaşamaları buyruğunu verdi..

1940          Alman orduları sırasıyla Norveç, Danimarka, Belçika, Fransa ve Hollanda’yı işgal etti. Auscwitz yoğunlaşma kampı açıldı.

1941          Haziran ayında Rusya’ya girdiler. Özel mandalar kurarak binlerce kişinin ölümünü gerçekleştirdiler.

1942          Altı ölüm kampı kuruldu. O yıl üç milyon Avrupalı Yahudi’nin yaşamına gaz odalarında son verildi.

1943          Bir disiplin ve sistem içerisinde öldürmeler devam etti.

1944          Hitler’e karşı Alman ordusu içinde de bir hareket başlamıştı. İşgaller zayıflamıştı.

1945          Amerikan,Rus, İngiliz ve Fransız orduları Alman Kuvvetlerini işgal ettikleri topraklarda vurdular. Almanlar kayıtsız şartsız teslim oldu.

* * *

1948 yılında İsrail Devleti resmen kuruldu. Türkiye İsrail’i ilk tanıyan ülkeler arasındadır.