New York’ta Yahudi merkezleri ve sinagoglarda güvenlik arttırıldı

- Köşe Yazısı
8 Nisan 2009 Çarşamba

New York Polisi geçen hafta Yahudi bölgelerinin güvenliğini, İsrail-İran ilişkilerinin gerilmesinden dolayı arttırma kararı aldı.

New York Polisi istihbaratına göre sinagoglara veya Yahudi merkezlerine olabilecek herhangi bir saldırı İsrail’in İran’a nükleer silahları engellemek adına yapılabilecek bir saldırıyı neden olabilir. İsrailli yetkililer İran’ın nükleer silahına kavuşması için sadece bir kaç aya daha ihtiyacı olduğunu tahmin ettiklerini söylediler.

New York Polisi geçen yıl da Suriye’de suikasta uğrayan Hizbullah’ın liderlerinden İmad Maghuniyeh’in ölümünden sonra geçici bir süreliğine böyle bir karar almıştı. İsrail suikastı üstlenmemişti. Yapılan soruşturma sonucunda suikastta Suriye’nin parmağı bulunmasına rağmen Lübnanlı terör örgütü İsrail’e karşı intikam çağrısı yapmıştı.

ABD, 2006 Lübnan Savaşı’nı çalışıyor

Amerikan Savunma Bakanlığı 2006 yılında gerçekleşen Lübnan Savaşı’nı ilerde olabilecek çatışmalarda kendisini hazırlamak için masaya yatırdı.

Bir ay boyunca süren savaş ABD Genelkurmay liderleri tarafından masaya yatırılıyor. Bazı generaller bu tip savaşların geleneksel savaş teknikleriyle aşılabileceğini düşünürken bazı generaller ordunun yapısının değiştirilmesi ve bu yapının Irak ve Afganistan’da daha etkili olacağını savunmakta.

2006 Lübnan Savaşı sırasında Hizbullah İsrail’e karşı geleneksel askeri teknikler ile İsrail ile savaşmıştı. Bu tekniklerin arasında tank-savar füzeleri kullanılarak birçok hasar vermesinin yanında, kara mücadelesi sırasında günde on iki saate yakın İsrail birlikleriyle çarpışmıştı. Hizbullah ayrıca İsraillilerin iletişimini dinlemesinin yanında İsrailli bir gemiye füze saldırısı düzenlemişti.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca Hizbullah ile savaşmış İsrailli komutanlarla görüşmek üzere bir düzine ekip yolladı. Bunun yanı sıra ABD’nin kara ve deniz kuvvetleri bir kaç milyon dolara mal olan savaş simülasyonu satın alarak ABD Ordusu’nun performansını böyle bir durumda karşı karşıya kalmasını değerlendiriyor.

Konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan ordu tartışması önümüzdeki haftalarda daha da şiddetleneceğine benziyor. ABD Savunma Bakanı Robert Gates 2010 yılı savunma bütçesini açıkladığında konvansiyonel silah sistemlerinin harcamalarını belirgin bir şekilde kesmesi bekleniyor.