Obama: Barış süreci kritik dönemeçte

- Köşe Yazısı
1 Nisan 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz salı akşamı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında İsrail-Filistin ilişkilerinin bu şekilde sürdürülemeyeceğini ve iki devletli çözüm çalışmalarının kritik bir süreçte olduğunu dile getirdi.

Obama, basın toplantısında İsrail Hükümeti’nin başındaki Binyamin Netanyahu’nun barış sürecini nasıl etkileyeceğine dair bir soru aldı. Obama “Süreç şu an olduğundan daha kolay olmayacak, ancak bu sürecin yaşanmasının gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi. Bunun yanı sıra Obama şu anki koşulların barış müzakerelerini zorlaştırdığının altını çizdi. ABD Başkanı “İsrail Hükümeti’nin nasıl bir koalisyon olacağını şu anda bilemiyoruz, bunun yanı sıra Filistin liderliğinin gelecekte nasıl bir araya geleceğini de bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey varsa o da şu anki durumun sürdürülemeyeceği, iki devletli çözümü ve İsrailliler ile Filistinlilerin yan yana barış ve güvenlik içinde yaşayabilmesini istiyoruz” dedi.

Obama ayrıca George Mitchell’i Ortadoğu Özel Temsilcisi olarak atadıklarını ve barış sürecinde daha ilk günden sıkı duracaklarını ve iki tarafı da gerçekliğe doğru itmeye çalıştıklarının altını çizdi.

Bir gazeteci Obama’ya iki hafta önce İran’ın Nevruz Bayramını kutlayan bir video yayınlamasının sonucunda aldığı eleştirilerle ilgili bir soru sordu.

Obama İran halkına ve İran İslam Cumhuriyeti liderlerine video mesajı yolladığını, bazı kişilerin İran’ın bu mesajın ardından nükleer silah projesini askıya almadığını ve terör örgütlerine fon sağlamaya devam ettiklerini söyledi. Obama zaten bütün bunların gerçekleşmesini beklemediğini söyledi. Obama İran ile ilişkileri yavaş yavaş ilerletmek istediğini söyledi.

Obama ayrıca eski ABD Başkanı George Bush’un embriyo kök hücre araştırmalarına koyduğu yasağı kaldırdığını ve araştırmalara maddi kaynak sağlanacağını belirtti. Obama “Yetişkinler üzerinde yapılan embriyo kök hücre araştırmalarının gelişiminden memnunum. Eğer bilim bu konu hakkında yapılan etik ve politik sorunlara cevap verebilirse harika olur. Ben çatışma yaratmaya yatırım yapmam. Bilim bizleri doğru yöne götürdüğü sürece tüm çatışmaları önlerim” dedi.