ABD, Filistinli güvenlik güçleri için eğitim merkezi yaptırdı

- Köşe Yazısı
25 Mart 2009 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri, Filistin Özerk Yönetimi’ne fon vererek Filistinli güvenlik güçlerinin eğitimlerini sağlamak için bir merkez kurdu.

ABD’nin üst düzey yöneticilerinden David Johnson geçtiğimiz salı günü şu an FÖY’e bağlı bulunan Yeriho kentinde, Filistin Yönetimi Başbakanı Salam Fayad ile bir araya gelerek eğitim merkezinin açılışını yaptı.

Yaklaşık on milyon dolara mal olan eğitim merkezi, Filistinli güvenlik güçlerine yönelik ilk ABD destekli yardım projesini oluşturmakta. Eğitim merkezinin tüm masrafları ABD tarafından karşılandı.

Ortak yapılan açıklamada merkezin Filistinli şirketler tarafından 16 aylık bir süre içerisinde tamamlandığı belirtildi. Ayrıca merkezin 700 kişiyi eğitme kapasitesinin olduğu, bunun yanı sıra yatak ve yemek bölümlerinin bulunduğu açıklandı. Merkezde ayrıca su geri dönüşümü, tören bölümü ve sınıfların olduğunun altı çizildi.

Şu ana kadar Filistinli güçlerin eğitimi ABD’li General Keith Dayton’un liderliğinde uluslararası komutanlar tarafından, çoğunluğu Ürdün topraklarında veriliyordu. Eğitimin artık Batı Şeria’da verilmesinin işleri büyük ölçüde kolaylaştıracağı düşünülüyor. Yeni eğitim merkezinden ise yaz aylarına kadar 1700 kişinin mezun olması bekleniyor.

Filistinli güçlerin İsrail’in Hamas’a yönelik operasyonları sırasında Batı Şeria’nın sessiz kalmasında büyük rol oynadığı belirtildi. Obama Yönetimi, Bush Yönetimi’nin Filistinlilere uyguladığı programları devam ettireceğini açıkladı. Yahudilerin büyük bir kısmının da Obama’nın Ortadoğu politikalarını desteklediği biliniyor.

J Street araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre Amerikalı Yahudiler, ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail-Filistin sorununda aktif olmasından memnun. ABD’li Yahudiler ayrıca Hamas’ın da içerisinde bulunduğu ulusal birlik hükümetiyle barış anlaşmasına varılmasını beklemekte.

Amerikalı Yahudiler ABD’nin İran’a karşı olası bir operasyona karşı olan destekleri konusunda ise ikiye bölünmüş durumda. Yahudilerin bir kısmı İran’a karşı olası bir operasyonu desteklerken bir kısmı da karşı çıkmakta. Anketten çıkan diğer bir sonuç ise, İsrail’in büyük ihtimalle bir sonraki Dışişleri  Bakanı olacak Avigdor Lieberman’ın popülaritesinin yüzde 27’de kalmış olması. Bu rakam ABD Başkanı Obama için yüzde 74 iken İsrail’in bir sonraki Başbakanı Binyamin Netanyahu yüzde 58, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin için yüzde 53.