Kriz, Yahudi kuruluşlarını vurmaya devam ediyor

- Köşe Yazısı
18 Mart 2009 Çarşamba

ABD’nin en büyük Yahudi federasyonu olan New York Yahudi Federasyonu ekonomik durgunluk dolayısıyla küçülmeye karar verdi. Geçtiğimiz yıl 153 milyon dolar bağış toplayan New York Yahudi Federasyonu (UJA) geçen hafta 53 çalışanını işten çıkarmaya karar verdi. Bu rakam toplam çalışanların yaklaşık yüzde on biri. İşten çıkarılanların yanı sıra doldurulması beklenen 20 kişilik kadronun işe alınmaması kararlaştırıldı. Kurum, bu yolla 7.4 milyon dolarlık tasarruf hedefliyor.

2009 yılında şu ana kadar bağışlar geçen yıla göre yüzde on azaldı. Yapılan açıklamaya göre federasyonun azalan bağışları da küçülmeye sebep oldu.

Federasyonun Yönetim Kurulu Başkanı John Ruskay duruma olabildiğince geniş açıdan baktıklarını ve kendilerine bağlı olan kurumları bir arada tutmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirtti. Ruskay bu yılın başında bir genel değerlendirme yapmaya karar verdiklerini söyledi. Ruskay ayrıca “Ekonomik durgunluk giderek artıyor. Bağışlar azaldı. Ocak ayı başında bu konuda çalışıp neler yapmamız gerektiğine dair dikkatlice kararlar almaya çalıştık” dedi.

New York içinde ve dışında yüzlerce kuruma yardım eden federasyon yardım paylarını da düşürme kararı aldı. Federasyon kalan parayı 2010 yılı için tahmin edilen 8.9 milyon dolarlık cari açığı kapatmak için kullanacak. Bunun yanı sıra yolculuk masraflarını kesme, etkinlikler için bütçeyi kısma ve zamları dondurma gibi kararlar aldı. Ruskay daha fazla çalışanın işten çıkarılacağını zannetmediğini söyledi.

Ruskay şu an için ve mali yılın başlayacağı 1 Temmuz tarihi için önemli tahminlerde bulunduklarını söyledi. Ekonominin daha kötüye gitmeyeceğini ve gelen bağış miktarının daha da azalmayacağını düşünen Ruskay, şu an ki durumla en az 15 ay durumun kontrol altında olduğunu belirtti.

İşten çıkarılanlar ise hiç bir uyarı almadıklarını ve karara çok şaşırdıklarını belirttiler. Bir çalışan, yönetimin daha önce kendilerine işten çıkarılmama konusunda güvence verdiğini söyledi. Ayrıca sendika çalışanlarının bu yıl ki anlaşmasında işten çıkarılmaları önlemek için hiç bir zam alınmadığının altını çizdi.

New York Yahudi Federasyonu ABD’de bulunan diğer federasyonlara da ayak uydurmuş oldu. Mart ayının başında Cleveland Yahudi Federasyonu da 25 çalışanını işten çıkartıp 600 bin dolarlık bütçe kesintisine gitti.