ABD İran’a karşı yol arayışında

- Köşe Yazısı
11 Şubat 2009 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçtiğimiz salı günü İran’a Birleşmiş Milletler nükleer müffettişleri ile birlikte çalışmaması durumunda sonuçlarına katlanmak zorunda olduğunu belirtti.

Clinton, Alman meslektaşı Frank-Walter Steinmeier ile buluşmasının ardından yaptığı açıklamada Tahran Yönetimi’nin BM Güvenlik Konseyi ile Uluslararası Atom ve Enerji Kurumu (IAEA) kararlarına uymaması durumunda bunun sonuçları olacağının altını çizdi. Hillary Clinton, İran’ın IAEA denetimlerini zorlaştırdığını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama ise İran ile doğrudan görüşmelerden yana olmasına rağmen danışmanları İran’a karşı ekonomik yaptırımların sıkılaştırılmasından yana.

Clinton’ın, İngiliz meslektaşı David Miliband ile yaptığı toplantıda ise İran ile nasıl başa çıkılması gerektiği görüşüldü.

İran’ın geçtiğimiz hafta uydu fırlatması nükleer programı ile ilgili kaygıları arttırdı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü David Wood “İran’ın uydu fırlatabilmesi uzun menzilli balistik füze sistemlerine sahip olabileceğinin ihtimalini arttırmasıyla beraber derin kaygılarımızı da beraberinde getirdi” dedi.

Bunun yanı sıra üst düzey İranlı bir yetkili, ABD’nin Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Yahudi asıllı Howard Berman ile olan görüşmesini son dakikada iptal etti.

Geçtiğimiz Aralık ayında Bahreyn’de gerçekleşmesi beklenen toplantıya İran Parlamentosu Sözcüsü ve eski nükleer müzakereci Ali Larjani’nin katılması bekleniyordu.

Larjani’nin toplantıya katılmaktan vazgeçtiği haberi Berman’ın yolculuğa çıkmasının hemen öncesinde geldi. Berman durum ile ilgili olarak geçmiş Bush Yönetimi’ni ve Obama’nın geçiş yönetimini bilgilendirdi. Berman’ın sözcüsü ise bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Berman, İran ile doğrudan görüşmelere başlanması gerektiğine inansa da İran’ın muhtemel nükleer silah programı durdurana kadar ambargonun sürdürülmesi gerektiği kanısında.