Yahudi oyları ikiye bölündü

ABD’deki başkanlık seçimleri ile ilgili son yapılan kamuoyu yoklamalarında, Demokrat Parti adayı Senatör Barak Obama'ya daha fazla Yahudi oyu gideceğini gösteriyor. Ancak Obama'nın Cumhuriyetçi Parti adayı Senatör John McCain'e karşı büyük bir üstünlüğü de söz konusu değil.

- Köşe Yazısı
30 Ekim 2008 Perşembe

ABD’deki başkanlık seçimleri ile ilgili son yapılan kamuoyu yoklamalarında, Demokrat Parti adayı Senatör Barak Obama'ya daha fazla Yahudi oyu gideceğini gösteriyor. Ancak Obama'nın Cumhuriyetçi Parti adayı Senatör John McCain'e karşı büyük bir üstünlüğü de söz konusu değil.

Demokrat Ortodoks Yahudi’si ve New York Eyaleti meclisinin etkili üyelerinden Dov Hikind seçimlerden sekiz gün önce McCain'i desteklemeye karar verdi. Hikind'in Obama'yı desteklememesinin nedeni ise Obama'nın ırkçı rahip Wright ile yakın ilişkilerinin bulunması.

Brooklyn’deki Ortodoks Yahudilerini temsil eden Hikind geçen seçimde de Demokratların adayı John Kerry’i desteklemek yerine Cumhuriyetçi olan Başkan George W. Bush’u destekleyerek Demokratların tepkisini çekmişti.

Yahudi Ortodoks dünyasının en etkili isimlerinden biri olan Hikind, Obama’nın ırkçı rahip ile yakın olmasını gerekçe göstererek McCain’i seçtiğini belirtti. Hikind “20 yıl boyunca Obama, Rahip Wrıght’ın yanlışlarını düzeltmedi. Bu yanlışlar içerisinde ırkçı ve anti-İsrail söylemler de yer aldı” dedi. Sözlerine devam eden Hikind “Eğer Obama yanlışların üzerine gidemiyorsa, nasıl Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı olacak?” yorumunu yaptı.

Demokratların önseçimleri sırasında bu sorun ile çok uğraşan Barak Obama’nın adaylığının kesinleşmesinin ardından McCain bu konu üzerine gitmeyi ret etti.

Cumhuriyetçiler bu konuyu yeni yeni gündeme taşımaya başladılar. Özellikle başa baş giden eyaletlerde Wright sorunu yeni yeni irdelenmeye başladı.

Cumhuriyetçi Yahudiler ise Barak Obama’nın yumuşak ve Israil’e desteğinin belirsiz olduğunu düşünüyorlar.

Obama ise suçlamalara yanıt olarak kendisini İsrail yanlısı olarak gördüğünü ve zenciler ile Yahudilerin arasındaki ilişkileri tekrar canlandıracağını söylüyor.

Obama İsrail’in güvenliğinin kendisi için “çok kutsal” olduğunu 2006 yılındaki Lübnan Savaşı sırasında İsrail’i desteklediğini ve İran’a karşı yaptırımların sıkılaştırılacağını yineledi. Obama ayrıca ne pahasına olursa olsun İran’ın nükleer silah elde etmesini engelleyeceğini vurguladı.

Obama ayrıca Yahudi bayramlarının ve geleneklerinin yanı sıra Yahudi ve Siyonist düşünürlerin kendisinin dünya görüşünde etkisi olduğunu söyledi. Geçtiğimiz Martin Luther King’i anma gününde ise Obama siyahi cemaatlere anti-semitizmi kınamaları yönünde çağrıda bulundu.

İki adayın Yahudi oyları üstünde bu kadar çalışmasının semeresi Salı günü görülecek. 4 Kasım günü yapılacak seçimlerin ardından kazanan aday kabineyi kurma çalışmalarına başlayacak. Yeni başkan ise görevi 20 Ocak 2009’da devralacak.