Yahudi ABD askeri antisemitizm kurbanı

- Köşe Yazısı
22 Ekim 2008 Çarşamba

Yahudi asıllı Amerikan askeri olan Michael Handman, orduda saldırıya uğradı. Geçtiğimiz haftalarda saldırıya uğrayan Handman’in Yahudi olmasından dolayı saldırıya uğradığı tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili soruşturma başlatan ABD Ordusu, şu ana kadar sadece bir kişiyi suçladı. Sanık, saldırıyı Handman’in Yahudi olmasından dolayı gerçekleştirmediğini iddia ediyor. Öte yandan Handman’in yandaşları saldırı sırasında birden fazla kişi olduğunu ve saldırının Yahudi karşıtlığı yüzünden yapıldığını iddia ediyor.

ABD Ordusu Handman’ın olayla ilgili yorum yapmasına engel olmakta. Askerin annesi Randi Handman ise oğlunun çamaşırhaneye çağrıldığını ve çamaşırhaneye girdikten sonra saldırıya uğradığını, sonrasında ise hiçbir şey hatırlayamadığını söyledi. Anne Handman, oğlunun saldırıdan birkaç ay önce yolladığı mektupta saldırıya uğrayabileceğini yazdığını belirtti.

Mektupta “Daha önce dinim yüzünden hiç bu kadar ayrımcılığa ve aşağılamaya uğramadım. He zaman arkamı kollamak zorunda olduğumu hissediyorum. Arkadaşlarımdan biri, bazı askerlerin ben uyurken bana saldırmak istediklerini duydu. Bunun tek sebebi ise Yahudi oluşum. Belki babam haklıydı… Askerlik Yahudi’ye göre bir yer değil”

Handman birliğinden alınarak tedavi için iyileştirme merkezine alındı. Tedavisi biten Handman başka bir birliğe sevk edildi.

 

McCain ve Obama Ohio eyaletindeki Yahudi oyları için savaşıyor

Ohio eyaleti, her secim döneminde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler için büyük önem taşımakta. Oylar bu eyalette hemen her secimde eşit olarak dağılır. Bu durumda kararsız Yahudi oyların etkisi Başkanlığı belirleyebilir.

Su ana kadar Ohio’da 100,000 seçmen kararını vermemiş durumda. Bunların 30,000 kadarının Yahudi olduğu tahmin ediliyor. Adaylar Ohio’daki Yahudi gazetelere ilan vermekten bölgenin ileri gelen Yahudi liderleriyle görüşmeler düzenliyor. İki tarafta Yahudi liderleri cemaatlerini kendi adaylarına ikna etmesi için görüşmekte. Bunun yanı sıra adaylar Ortadoğu politikalarını anlatıyorlar.

2004 seçimlerinde, başkanlığı belirleyen eyalet olarak tarihe gecen Ohio 5.6 milyon seçmen oy kullanmıştı. George Bush sadece 118,000 oy farkıyla eyaleti kazanıp Başkanlık koltuğuna ikinci kez oturabilmişti. Su an kamuoyu yoklamalarında geride olan McCain, Beyaz Saray’a gidebilmesi için bu eyaleti kazanmak zorunda. Bu eyaleti Obama’nın kazanması durumunda ise Obama başkanlığı hemen hemen garantilemiş oluyor.

Ohio’da 144,000 Yahudi bulunmakta olmasına rağmen kayıtlı seçmen sayısı bilinmemekte.