İran’a karşı protesto için binlerce kişi New York’ta toplandı

- Köşe Yazısı
24 Eylül 2008 Çarşamba

Beş Yahudi kuruluş Pazartesi günü New York’ta ortak protesto gösterisi düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı mitingde ülke çapında katılım gerçekleşti. Mitingin amacı ise pazartesi günü başlayan Birlemiş Milletler Genel Kurulu toplantısına gelen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı protesto etmek.

Protesto gösterisine İsrail Meclis Başkanı ve milletvekili olan Dalia Itzik de katıldı. İtzik İran’ın nükleer silah elde etmesini sadece İsrail’i tehdit eden bir unsur olarak değil, nükleer silahların Riyad’ı, Paris’i, Londra’yı ve New York’u tehdit eden bir unsur olduğunu söyledi.

 İtzik, “Özgür dünyanın böyle bir yıkım tehdidine asla izin vermemesi gerek” dedi. İtzik ayrıca bu tehdidi durdurmak için gereken adımların atılması gerektiğinin altını çizdi. İtzik, Ahmedinecad’ı kastederek “Onu durdurmamız, durdurmamız, durdurmamız gerek” diye bağırarak kalabalığı coşturdu.

Konuşmasına devam eden İtzik “Ben bu tehditleri  duyduğum zaman, ölüm kamplarını görüyorum, korkuyu görüyorum, gaz odalarını görüyorum” dedi. Dalia, Ahmedinecad’ı Hitler’e benzeterek kabusu ve geçmişin korkularından sorumlu adamı geri getiren adam diye nitelendirdi.

İtzik kalabalığa seslenirken “Bazıları, onun deli olduğunu düşünüyor, bazıları ise kibirli; ancak geçmişin acı tecrübeleri bu deli adamı ciddiye almamız gerektiğini öğretti” dedi. Dalia İtzik konuşmasında  “Naziler iktidara geldikten sonra Yahudi halkının varlığını tehdit ettiği zaman bir çok insan onun tehditlerini ciddiye almadı. Şimdi de İran için açıklamaları ciddiye almak zorundayız” dedi.

Protesto gösterilerine Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel de katıldı. Wiesel kalabalığa seslenirken “Bütün Birleşmiş Milletler delegelerini Ahmedinecad kürsüye geldiği sırada kurulu terk etmeye çağırıyoruz” dedi. Wiesel, ayrıca Ahmedinecad’ı Gilad Şalit’i elinde bulunduran grupları desteklemekle ve Yahudilere karşı nükleer Holokost’u planlamakla suçladı.

Weisel Ahmedinecad’a seslenerek “Mahmud Ahmedinecad, evine dön ve orada kal, kimse seni burada istemiyor. Amerika seni istemiyor. Kimse seni istemiyor” dedi. Weisel ayrıca Ahmedinecad için savaş suçları mahkemesince tutuklanması gerektiğini söyledi.

Haftalar önce davet edilen New York Senatörü Hillary Clinton, geçtiğimiz hafta organizatörlerin Cumhuriyetçilerin Başkan Yardımcısı Adayı Sarah Palin’i davet etmesi üzerine mitinge gitmekten vazgeçti. Bu durum karşısında organizatörler gösteriler sırasında Demokratlardan kimsenin olmaması üzerine Palin’e yaptıkları daveti geri çektiler.

McCain’in seçim kampanyası Demokratları partiyi ve politikayı ülke meselelerinin üstünde tutmakla suçladı. Obama’nın kampanyası ise cevap olarak Cumhuriyetçilerin onursuz başka bir yalanı olduğunu söylediler.